6 lipca 2019 w Hotelu & SPA Trzy Wyspy w Świnoujściu, odbędzie się XVI edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich.
W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie:
-
- Zakąski z wykorzystaniem BAVETTE firmy SOKOŁÓW w wersji fine dining, serwowanej na porcelanie Fine Dine,
- Dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza, w dwóch wersjach:
- FINE DINING – z dodatkiem ziemniaczanego puree FARM FRITES, oleju z esencją masła KRUSZWICA oraz Serka Mascarpone MLEKOVITA, na porcelanie Fine Dine.
- STREET FOOD – z dodatkiem frytki chłodzonej 12 min FARM FRITES oraz oleju z esencją masła KRUSZWICA, w pojemnikach jednorazowych.
Ekipy zakwalifikowane do XVI Dorszowych Żniw:
1. Tomasz Jabłoński i Radosław Nyc / Restauracja Sand{acz} / Sand Hotel **** / Kołobrzeg
2. Marcin Marzec i Kamil Sodo / Restauracja Ponidzie / Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness **** / Busko Zdrój
3. Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team
4. Łukasz Wolny i Robert Kopacz / Hotel Holiday Inn City Center / Kraków
5. Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki / Restauracja Warszawska / Hotel Centrum / Sosnowiec
6. Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz
7. Damian Grządko i Paweł Rostkowski / Dobry Hotel / Gdańsk
8. Jakub Nowak i Weronika Nowacka / Memo at Home / Osielsko
Drużyna rezerwowa
2. Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak / Art Hotel / Wrocław
Ekipa, która zdobędzie najwięcej punktów wg. ocen jury, otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 10000 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez partnerów wydarzenia.
Organizatorami mistrzostw są Krzysztof Szulborski, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich oraz Krzysztofem Wierzbą i Beata Białkowską wraz z Hotelem Trzy Wyspy w Świnoujściu, Miasto Świnoujście oraz Miejskim Domem Kultury w Świnoujściu.
Patronat Honorowy nad Dorszowymi Żniwami objął Prezydent Miasta Świnoujście Janusz Żmurkiewicz
PARTNER GŁÓWNY: