Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest Partnerem realizującym Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu. Realizujemy go wspólnie z MPJ Mirosław Łęczycki. Jest to wyjątkowa szansa by całkowicie bezpłatnie nabyć profesjonalne umiejętności związane z praktycznym i teoretycznym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa piekarsko-cukierniczego.
Bezpłatna praktyka dla nauczycieli zawodu
„Nie wstydzić się, przyjeżdżać, nie oglądać się za siebie. Nie czekać na koleżanki, kolegów po prostu pakować się i przyjeżdżać. Ten Projekt jest naprawdę fantastyczny. Dużo zobaczycie, bardzo dużo się nauczycie. (…) Atmosfera jest przewspaniała. Osoby, które kierują tym projektem, zajmują się Wami, faktycznie dbają o to, abyście Wy z tego Projektu wyszli o wiele wiele mądrzejsi. Robią swoją robotę i faktycznie wyjdziecie o wiele wiele mądrzejsi” – zachęca do udziału w Projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu Pan Przemysław Banaś – uczestnik grupy 5.
W Projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu wzięło udział i udoskonaliło swój warsztat pracy ponad 180 osób. A to jeszcze nie koniec.
W przyszłym roku zaplanowano 6 13-osobowych grup. Niestety miejsc już pozostało niewiele, także trzeba się spieszyć ze zgłoszeniami. Terminy działań znajdują się na stronie www.doskonaleniechlebem.pl. Organizatorzy zapraszają nauczycieli i nauczycielki, instruktorów i instruktorki praktycznej nauki zwodu kucharz i technik technologii żywności
i pokrewnych do udziału w Projekcie.
Projekt składa się z trzech etapów. Podczas 2-dniowej diagnozy poznasz Mistrzów Sztuki Kulinarnej m.in. Krzysztofa Szulborskiego – Mistrza Świata w BBQ i jurora wielu prestiżowych konkursów kulinarnych. W czasie tego spotkania mistrzowie zdiagnozują umiejętności uczestniczek i uczestników, aby stworzyć indywidualny program praktyk dopasowany do każdej z osób.
10-dniowe praktyki, które odbywają się na przepięknych Mazurach, są wyjątkową szansą na poznanie nowoczesnych urządzeń, linii technologicznych stosowanych w branży piekarsko-cukierniczej, nowych technik dekoracji ciast, tortów. Uczestnicy i Uczestniczki rozszerzają swoją wiedzę i umiejętności związane z wypiekiem różnego rodzaju wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Czas praktyk to również wspaniała okazja na poznanie uroków Mazur i Warmii, które zaskakują pięknym krajobrazem przez cały rok.
Ostatnim etapem jest diagnoza OUT, która odbywa się w Gdańsku w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Jest to czas podsumowań oraz pożegnań z organizatorami i trenerami.
Dzięki wsparciu Europejskiego Funduszu Społecznego uczestnicy i uczestniczki udoskonalą swoje profesjonalne kwalifikacje całkowicie bezpłatnie. Organizatorzy zapewniają: całodniowe wyżywienie, noclegi, materiały piśmiennicze, ubezpieczenie
od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz profesjonalny strój kucharski z logotypami tego prestiżowego Projektu. Zwracane są też kosztu dojazdów.
Co trzeba podkreślić, niestety projekt trwa tylko do końca 2014 r. W przyszłym roku zaplanowano jedynie 6 grup. W związku z czym, trzeba spieszyć się z zgłoszeniami
do Projektu. Organizatorzy proszą o kontakt pod numerem 533 370 030
lub biuro@doskonaleniechlebem.pl.
-„Do tego będziecie otoczeni niesamowicie przyjazną atmosferą, taką twórczą atmosferą. (…) My poczuliśmy na własnej skórze czym jest produkcja piekarska
i cukiernicza. Poczuliśmy, że możemy to robić i możemy przekazać to później
swoim uczniom i to jest chyba najważniejsze, że będziecie lepszymi nauczycielami
przez ten Projekt” – dodaje z uśmiechem Pan Przemysław. To jest najlepsze podsumowanie
i zaproszenie do udziału w Projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu.
Ciekawostki na temat Projektu, szczegółowy opis działań i udziału, zdjęcia, materiały filmowe, przyjazne odnośniki do portali społecznościowych oraz więcej interesujących informacji znajduje się na stronie www.doskonaleniechlebem.pl