Finał I Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy na targach Gastroexpo w Gdańsku

W dniach 16-18 lutego 2011 r. odbędą się w Gdańsku już po raz 14. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK. W tym samym terminie odbędą się 16. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO, a także 6. Targi Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK. Honorowy Patronat nad imprezami sprawują: Minister Gospodarki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Udział w tym zintegrowanym projekcie weźmie ponad 100 firm z kraju i zagranicy.

  • Na Targach BALTPIEK swoją ofertę zaprezentują producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego, a także urządzeń do produkcji lodów oraz różnego rodzaju dodatków smakowych. Baltpiek to obok oferty handlowej firm, także prezentacja rzemiosła mistrzów piekarstwa i cukiernictwa.
  • Targi GASTROEXPO – to ekspozycja maszyn, urządzeń, technologii, wyrobów kulinarnych, używek dla gastronomii i artykułów do cateringu.
  • Targi CIEPŁY BAŁTYK – to prezentacja najnowszych rozwiązań dla hoteli, pensjonatów, sal konferencyjnych, centrów SPA.

BALTPIEK, GASTROEXPO oraz CIEPŁY BAŁTYK to ważne wydarzenia branżowe corocznie skupiające kilka tysięcy profesjonalnych zwiedzających. m.in. szefów kuchni, kucharzy, piekarzy, cukierników, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, barmanów, baristów, technologów żywienia, dystrybutorów, hurtowników, a także właścicieli i menagerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, ośrodków wypoczynkowych, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych.

Tegoroczne edycje Targów są niezwykle bogate w wydarzenia programowe. Miłośników dobrej kuchni zapraszamy na organizowane przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski Forum Kulinarne, gdzie obejrzeć można będzie pokazy Szefów Kuchni, czy poznać Trendy Kulinarne w Gastronomii Światowej. Poznamy nowoczesne aranżacje kuchni kaszubskiej, dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa, zakąsek bankietowych, a także najnowocześniejsze techniki dekorowania dań.

Każdy odwiedzający targi będzie miał możliwość wzięcia udziału w bezpłatnym kursie degustacji win, organizowanym przez firmę Degustator oraz obejrzeć ogniste pokazy barmańskie w wykonaniu mistrzów Flair Academy.

Po raz drugi targom towarzyszyć będzie konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników „Kuźnia Słodkich Talentów”. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych, którzy pierwszego dnia targów (16 lutego – środa, w godz. 10.30-14.30) zmierzą się ze sztuką cukiernictwa. Prezentacja wyrobów i ocena sędziowska będzie miała miejsce o godz. 14.45, a laureatów poznamy o godz. 16.30 – podczas uroczystego wręczenia nagród.

Swoją premierę na Targach będzie miała prowadzona przez Krzysztofa Skibę I Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy, organizowana przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski we współpracy z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi SA.

Ostatniego dnia targów najlepsze produkty tradycyjnie nagrodzone zostaną Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagrodzone zostaną również najatrakcyjniejsze stoiska wystawiennicze.

WIĘCEJ INFORMACJI:

Marta Kruszczyńska
Manager Projektu BALTPIEK
tel. 58 554 93 37
www.baltpiek.pl

Beata Wójcikiewicz
Manager Projektu
GASTROEXPO, CIEPŁY BAŁTYK
tel. 58 554 91 33
www.gastroexpo.pl , www.cieplybaltyk.pl

Zespoły zakwalifikowane do I Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy

  1. Centrum Konferencji i Rekreacji AKWAWIT – Leszno
  2. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich – Warszawa
  3. Restauracja „Za drzwiami” – Gniezno
  4. Ekipa BDG – Bydgoszcz
  5. Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa – Sopot
  6. Karczma Sidło – Żukowo

PROGRAM TARGÓW BALTPIEK, GASTROEXPO, CIEPŁY BAŁTYK *
16.02.2011 (środa)

  • 10.00 – 17.00 Ekspozycja targowa udostępniona dla zwiedzających /hala 3 i 5/
  • 10.50 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /scena, hala 5/
  • 11.00 Ceremonia otwarcia Targów /scena, hala 5/
  • 10:30 – 14:30 II edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych „Kuźnia Słodkich Talentów” o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku /hala 5/
  • 11.30 – 16.30 Forum Kulinarne Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski – Trendy kulinarne w Gastronomii Światowej /hala 5/
  • 12.00 – 13.30 Kurs degustacji wina – Degustator /hala 3, sala 1/
  • 12.30 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 14.00 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 16.00 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 16:30 Wręczenie nagród w konkursie „Kuźnia Słodkich Talentów” /scena, hala 5/

17.02.2011 (czwartek)

  • 10.00 – 17.00 Ekspozycja targowa udostępniona dla zwiedzających /hala 3 i 5/
  • 10.00 – 16.30 Forum Kulinarne Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski – Trendy kulinarne w Gastronomii Światowej /hala 5/
  • 10.00 – 14.30 I edycja Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy, prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski /hala 5/
  • 11.00 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 11.00 – 13.00 Czy warto jeszcze inwestować w hotelarstwo? – seminarium Projekt Hotel Sp. z o.o. /hala 3, sala 1/
  • 13.30 – 15.00 Kurs degustacji wina – Degustator /hala 3, sala 1/
  • 13.00 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 14.20 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 15.40 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /scena, hala 5/
  • 16.00 Wręczenie nagród zwycięzcom Ogólnopolskiej Sztafety Kulinarnej Młodych Kucharzy /scena, hala 5/

18.02.2011 (piątek)

  • 10.00 – 16.00 Ekspozycja targowa udostępniona dla zwiedzających /hala 3 i 5/
  • 10.00 – 15.00 Forum Kulinarne Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski – Trendy kulinarne w Gastronomii Światowej /hala 5/
  • 11.00 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 12.00 – 13.30 Kurs degustacji wina – Degustator /hala 3, sala 1/
  • 12.40 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /hala 3/
  • 13.50 Ogniste pokazy barmańskie – mistrzowie Flair Academy /scena, hala 5/
  • 14.00 Wręczenie nagród w Konkursie Mercurius Gedanensis na najlepszy produkt prezentowany na Targach Baltpiek, Gastroexpo, Ciepły Bałtyk oraz Konkursie na Najatrakcyjniejszą Ekspozycję Stoiska targowego: Baltpiek, Gastroexpo, Ciepły Bałtyk /scena, hala 5/

* Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie

I Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy