W dniach 24 -25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.
Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.
Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik a przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie kandydaci muszą być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi na ciężką pracę by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie do przygotowania, którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do wykonania drugiego dania – mięsnego należało użyć co najmniej dwa różne elementy polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół.
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii.
Pierwszego dnia:
– Adam Chrząstowski
– Kurt Scheller
– Łukasz Konik
– Mariusz Pieterwas
– Konrad Birek
Drugiego dnia:
– Andrea Camastra
– Marcin Soból
– Łukasz Konik
– Maciej Majewski
– Patryk Dziamski
Praca jurorów jest niezwykle odpowiedzialna. Poza smakiem i wrażeniami estetycznymi ważne jest by uchwycić coś wyjątkowego w pracy danego kandydata. Z pewnością tegoroczni zawodnicy podeszli do tematu poważnie i zacne jury miało niełatwe zadanie, ale ostatecznie ogólna punktacja rozwiała wszelkie wątpliwości.
Niestety maksymalnie 6 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w listopadzie tego roku.
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
– Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
– Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
– Jakub Kasprzak – restauracja Sezony
– Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
– Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
– Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków
Wszystkim Kandydatom serdecznie gratulujemy!
Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.
Partnerzy wydarzenia: Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123gastro, Cheman
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel Bocuse d’Or w Polsce