Już po raz drugi wydarzenie „Goût de France / Good France” zgromadzi nas w pierwszym dniu wiosny, a więc 21 marca 2016 roku, wokół szefów kuchni na pięciu kontynentach: razem obchodzić będziemy święto francuskiej gastronomii. W każdej restauracji, która weźmie udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej, dla jej odkrywczego charakteru i dla wartości, których jest przekazicielem: chodzi o idee dzielenia się, wspólnie przeżywanej przyjemności, uznania dla dobrej żywności, poszanowania współczesnych nam ludzi i całej planety.
Czy to w słynnych restauracjach, czy w dobrych knajpkach, szefowie kuchni z całego świata mogą włączyć się w to globalne święto radosnego posiłku. Zapisywać się można do 17 grudnia tego roku. Aby to zbrobić, należy kliknąć w ten link.
PROPONOWANE MENU
Każde zgłoszone menu powinno eksponować francuską gastronomię w całej jej różnorodności, przy zachowaniu dla każdego szefa kuchni swobody w dostosowaniu oferty do dostępnych na miejscowym rynku produktów wysokiej jakości. W tej drugiej edycji „Goût de France / Good France” proponowane menu winny nawiązywać do przepisu zainspirowanego francuską sztuką kulinarną.
Menu „Goût de France / Good France” powinno składać się z następujących pozycji:
- Aperitif i przekąski
- Przystawki
- Danie/a główne
- Deska serów
- Deser(y)
- Francuskie wina i szampany
Każde menu ma być świadectwem kuchni, w której stosuje się mniej tłuszczu, cukru i soli, w dbałości o zdrowe żywienie i o środowisko naturalne, ze szczególnym uwzględnieniem roli warzyw. Wysokość ceny za menu ustala sama restauracja.
Dla uzyskania dodatkowych informacji, prosimy skontaktować się z:
Atout France Polska
Pani Katarzyna Krupińska
Tel. + 48 22 529 30 86
stagiaire.pl@atout-france.fr
ul. Piękna 1
00-477 Warszawa