Dominik Duraj, Adrian Feliks, Marcin Czubak, Daniel Wanke i inni wybitni szefowie kuchni, blogerzy, autorzy książek kucharskich wezmą udział w nowej kulinarnej imprezie, która odbędzie się w dniach 16-18 marca 2017 roku w Katowicach. Food Show gościć będzie także kolejną edycję festiwalu kulinarnego FOOD FEST!Katowice oraz wyłoni laureatów konkursu Food Show Star na Najlepszego Dostawcę produktów spożywczych i Najlepszy Produkt spożywczy dla sektora HoReCa.
W Międzynarodowym Centrum Kongresowym wydamy prawdziwą ucztę dla smakoszy. Przed nami trzy dni wystaw, prezentacji produktów żywnościowych, degustacji, pokazów gotowania, warsztatów kulinarnych, spotkań z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, debat i dyskusji branżowych. To pierwsze takie spotkanie dwóch światów: biznesu spożywczo-gastronomicznego i miłośników gotowania – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl, należących do Grupy PTWP, organizatora wydarzenia.
Food Show swoją obecnością uświetnią topowi kucharze. Będzie wśród nich nominowany do nagrody Chef of the Year zdobywca trzech czapek prestiżowego francuskiego przewodnika Gault&Millau, szef kuchni Villa Gardena w Parku Śląski – Dominik Duraj. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym pojawią się również znani z programu Top Chef Marcin Czubak i Adrian Feliks, od lat realizujący ciekawe kulinarne koncepty w regionie, a także Daniel Wanke – miłośnik kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, który kulinarne szlify zdobywał m.in. jako zastępca szefa kuchni w chorzowskim Mañana Bistro & Wine Bar.
Podczas Food Show będzie można spotkać także Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza – autorów bloga „Gotowanie z pasją” oraz popularnych książek kulinarnych – „Kipi kasza” i „Retro warzywa”. Swój udział w wydarzeniu potwierdzili także: Łukasz Błażejewski – dyrektor ds. rozwoju sieci 7 Street Bar & Grill oraz Meat & Fit – Coffee Grill; Andrzej Cichoń – prezes Cechu Producentów Żywności w Katowicach; Jerzy Czapla – barman i założyciel Centrum Szkolenia Barmanów; Bartosz Gadzina – szef kuchni i właściciel restauracji Beksien; Krzysztof W. Gawlik – członek WACS-World Association of Chefs Societies, Euro-Toques; Dariusz Gocławski – A+D Retail Store Design; Sebastian Humski – szef kuchni, członek Euro-Toques Polska; Radosław Kaczmarek – Strategy Consultant & Partner, Melting Pot; Michał Kozak – dyrektor generalny Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering; Piotr Niemiec – właściciel Grupy Gastromall; Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WACS); Paweł Oszczyk – szef kuchni La Rotisserie w Warszawie oraz Mamaison Hotel Le Regina Warsaw; Adam Pajewski – członek zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie; Ryszard Skotniczny – właściciel Dworu Kombornia; Łukasz Sot – współzałożyciel Cateromarket.pl; Hanna Stolińska-Fiedorowicz – Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła; Magdalena Tomaszewska-Bolałek – autorka bloga kuchniokracja.hanami.pl oraz książek o trendach w kuchni azjatyckiej i „Polish Culinary Paths”; Andrzej Wojciechowicz – założyciel i prezes FMCG Business Consulting.
W dniach 17-18 marca br. Food Show gościć będzie w Międzynarodowym Centrum Kongresowym III edycję festiwalu kulinarnego FOOD FEST!Katowice. Podobnie, jak w latach ubiegłych, cieszący się dużą popularnością festiwal slow i street food’u zgromadzi najlepsze restauracje, bistra, food trucki, a także producentów i dystrybutorów regionalnych produktów z Polski i z całego świata.
Podczas Food Show rozstrzygnięty zostanie konkurs Food Show Star na Najlepszego Dostawcę oraz Najlepszy Produkt spożywczy dla sektora HoReCa. Do 10 lutego br. swój udział w konkursie mogą zgłaszać producenci, przetwórcy, dystrybutorzy i hurtownicy żywności, którzy chcą pochwalić się swoimi sztandarowymi produktami, a także dostawcy produktów spożywczych, którzy mają już osiągnięcia na rynku HoReCa. Nagrody przyzna jury złożone z szefów kuchni oraz przedstawicieli mediów.
Podczas Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym spotkają się profesjonaliści i mieszkańcy regionu.
Food Show dla profesjonalistów (16-17 marca) będzie platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Producenci żywności, dystrybutorzy, dostawcy dla branży HoReCa, a także kucharze, restauratorzy, sommelierzy i analitycy branży debatować będą o nowych zjawiskach w przemyśle spożywczym, w kontekście zwiększającej się świadomości konsumentów. Debatom towarzyszyć będą prezentacje, tzw. short stories, pokazujące przykłady dobrej współpracy producentów, sieci handlowych, kucharzy, lokalnych dostawców, sieci kawiarni i architektów.
Zwieńczeniem pierwszego dnia Food Show będzie Gala Kulinarna, podczas której wręczone zostaną nagrody „Food Show Star“ dla firm spożywczych oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. Drugi dzień zakończy Mega Wieczór Kulinarny z udziałem gości biznesowych, wielbicieli dobrego jedzenia i pasjonatów sztuki kulinarnej, dla których specjalnie wyselekcjonowani kucharze, w formule live cooking, przygotują swoje popisowe dania.
Trzeci dzień Food Show (18 marca) to szereg atrakcji dla publiczności, która w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego będzie mogła spotkać osoby znane z popularnych programów o gotowaniu, wybitnych szefów kuchni, blogerów i krytyków kulinarnych. Na smakoszy czekać będą ponadto targi żywności i książki kucharskiej, najlepsze food tracki z regionu, pokazy live cooking, wystawa i warsztaty fotografii kulinarnej, spotkania
z ekspertami, degustacje i konkursy z nagrodami.
Swoje produkty i usługi w Międzynarodowym Centrum Kongresowym zaprezentują m.in. Bacówka, Bianco Latte, Browar na Jurze, Browar Zamkowy w Raciborzu, Centrum Kulinarne, Ciasteczka z Krakowa, Chr. Hansen, Dary Natury, Fattorie del Duca, Folwark, Gospodarstwo Rolne M. Sznajder, Goldmak, Jawo, John Lemon, Juroff, KaMos, KeSeM, Lazur, Madej Wróbel, Mokate, OSM Skierniewice, P.H.U. Clean, Pasłęk, Purella Food, Pyrsk, Ronic, SDM Wieluń, Sertop, Słoneczna Tłocznia, Snails Garden, Spomlek, Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa, Strusia Kraina & Mobax, Stoll, Świat Pigwowca, Wytwónia Musztardy Kcyńskiej, Zelter.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęły redakcje czołowych programów, magazynów
i portali kulinarnych w kraju i w regionie, m.in. Kuchnia+, magazyn Kukbuk, magazyn Kuchnia, magazyn Sól i Pieprz, portale ugotuj.to, mojegotowanie.pl, kucharze.pl, newsgastro.pl, slovlyveggie.pl oraz Dziennik Zachodni a także Silesia Smakuje.
****************************************
Food Show to największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów, które odbędzie się w dniach 16-18 marca 2017 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, ma być platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Zwieńczeniem dwóch dni debat będzie wręczenie nagród „Food Show Star“ dla firm spożywczych – dostawców najlepszych produktów dla sektora HoReCa oraz dla najlepszych restauracji, konceptów kulinarnych i szefów kuchni. W ramach Food Show zaplanowano również pełen kulinarnych atrakcji dzień otwarty dla publiczności.
Organizatorem Food Show jest Grupa PTWP SA, wydawca branżowych pism, jak „Rynek Spożywczy“ i portali, m.in.: portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, właściciel 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl. Grupa PTWP specjalizuje się także w organizacji kongresów, konferencji, szkoleń, seminariów i wydarzeń specjalnych na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – największą imprezą biznesową Europy Centralnej oraz Wschodnim Kongresem Gospodarczym w Białymstoku.Zapraszamy na stronę: foodshow.pl
Facebook: facebook.com/FoodShowPL
Więcej informacji o organizatorze – Grupa PTWP SA – www.ptwp.pl
Dodatkowe informacje dla mediów:
Marta Dobrzańska, Imago Public Relations
M. 609 808 120, E. m.dobrzanska@imagopr.pl