I Dorszowe Żniwa 4.06.2004 r.

W niezwykle sympatycznej, można rzecz przyjacielskiej atmosferze minęły Dorszowe Żniwa czyli Pierwsze Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich. Przymiotnik Międzynarodowe był tutaj bardzo mocno zaakcentowany, na 15 startujących drużyn, aż 9 było prowadzonych przez gości zagranicznych, którzy zajęli dwa pierwsze miejsca na podium. Dorszowe Żniwa rozpoczęły się już 4 czerwca 2004 r. Bladym świtem, około 50 zawodników i osób towarzyszących wypłynęło w morze na kutrach rybackich. Zgodnie z regulaminem konkursu, zawodnicy mieli przygotować w ciągu 90 minut danie główne z dorsza, organizatorzy zapewniali wszelkie niezbędne składniki, za wyjątkiem najważniejszego: dorsza trzeba było złowić samodzielnie. dorszlogoNajlepszym wędkarzem okazał się Dawid Riedel z Czech, który złowił nie byle jaki okaz o długości 1,01 m i wadze 9,6 kg! 5 czerwca na Skwerze Kościuszki w Gdyni, uroczystego otwarcia konkursu kulinarnego Dorszowe Żniwa dokonał prezydent Gdyni Wojciech Szczurek.

W konkursowe szranki stanęli:

Włochy – Celona Domenico Asystenci: Rafała Domański, Marek Wolski

Czechy– Karel Darapal Radek Dusak Ludek Bil

Anglia – Julian Holland Asystentka: Magdalena Kołosionek

Litwa – Stanisłaaw Kizieniewicz Valnis Cepanonis Janina Gałubawicziene

Finlandia – Sami Makinen Asystentka: Monika Wiśnioch

Walia – Gareth Dwyer Kevin Welleans

Polska (Kujawsko-Pomorskie) – Grzegorz Parczewski Radosław Danielak Elżbieta Markuszewska

Polska (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni) – Andrzej Bryk Magdalena Popławska Piotr Przysłubski

Litwa II – Leonard Maciejkaniec Dalius Dzenkauskas Viktoras Barawikas

Polska (juniorzy Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski) – Maciej Kańczak Błażej Jagielak

Węgry – Sandor Denes Varger Irtvin Palvolggi Istvan

Polska (Mazowsze) – Ryszard Godłoza Ryszard Dudziak Mariusz Nowicki

Polska (Dolny Śląsk) – Piotr Gietner Jarosław Faryna Rafał Pisarek

Polska (Trójmiasto) – Tomasz Żydzis Tomasz Grocholski Kamil Malman

Łotwa – Vlad Shestaker Ergenij Lisrin Deniss Chapkovskij

Prace konkursowe oceniali:

Jury degustacyjne:

  • Dariusz Gwiazda (prezes SPKiC w Bydgoszczy)
  • Leszek Liczbański (szef kuchni w Hotelu Mercure Hevelius Gdańsk)
  • Jacek Kempa (Impel Catering)
  • Krzysztof Szulborski (prezes SPKiC Region Pomorski)
  • Thomas Karpuska (Nestle Foodservices)
  • Giancarlo Russo
  • Jaroslav Kudela (Retigo)

Jury techniczne:

  • Adam Michalski (szef kuchni Restauracji Canaletto w Hotelu Sofitel Victoria Warszawa)
  • Mirosław Reszczyk (skarbnik OSSKiC)

Decyzją jury:

I miejsce i tytuł Mistrzów Polski zostały przyznane, drużynie z Litwy w składzie: Stanisław Kizieniewicz, Valnis Cepanonis, Janina Gałubawicziene

II miejsce zdobył Fin Sami Makinen, któremu dzielnie pomagała Monika Wiśnioch (tutaj specjalne gratulacje dla Andrzeja Ławniczaka legendarnej już postaci pomorskiego SPKiC, to właśnie pod okiem Pana Andrzeja fińska ekipa trenowała przygotowanie potrawy konkursowej)

III miejsce przypadło w udziale juniorom SPKiC Region Pomorski – Maciejowi Kańczakowi i Błażejowi Jagielakowi

Na IV miejscu uplasowali się reprezentanci Dolnego Śląska: Piotr Gietner, Jarosław Faryna oraz Rafał Pisarek

Na V miejscu zawodnicy z Kujawsko-Pomorskiego: Grzegorz Parczewski, Radosław Danielak oraz Elżbieta Markuszewska

Warto podkreślić wspaniałą atmosferę towarzyszącą Dorszowym Żniwom. Nieznane dotąd talenty wokalne zaprezentował Giancarlo Russo, który na scenie dał prawdziwy recital składający się z piosenek włoskich, znanych wszystkim między innymi z festiwalu w San Remo. Jak to na każdych poważnych międzynarodowych zawodach bywa, nie zabrakło także zwyczajowej wymiany koszulek, i tak: Jacek Kempa paradował w uniformie czeskim, natomiast Mirosław Reszczyk przywdział barwy Finlandii. W związku z tym w opinii widzów przeważało zdanie, że zbyt mało przedstawicielek płci pięknej uczestniczy w konkursach kulinarnych. Organizatorami Dorszowych Żniw było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Dyrektorem całego przedsięwzięcia oraz osobą prowadzącą był Zdzisław Senwicki.