UWAGA! Wydarzenie zostało odwołane.Organizatorzy poinformuja wkrótce o nowym terminie.
Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w dniach 21-24.04.2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA**** – malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.
Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia ze Stawu Mortęskiego.
W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu, a patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin oraz Burmistrz Miasta Lubawy Maciej Radtke. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Pomoc dla Uczestników przy łowieniu zaoferowała Liga Wędkarska Szynaka Meble-profesjonalni wędkarze z pasją.
Produkty, które muszą zostać użyte przy przyrządzeniu potraw:
– złowiony KARP
– piwo „KOŃSKA GRZYWA”-„Kasztanka”
– produkty firmy SANTE – owoce goji, suszone morele, śliwki
– ser BURSZTYN
Atrakcyjne nagrody w konkursie dla profesjonalnych kucharzy za zajęcie:
I miejsca – staż w austriackiej i niemieckiej restauracji
II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce u doskonałego kucharza Jean Bos
III miejsca – dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny w postaci trzydniowego pobytu dla dwóch osób w Pałacu Mortęgi.
Nagrody w konkursie dla uczniów za zajęcie:
I miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce oraz szkolenie innowacyjne w Akademii Piotra Smoleńskiego
II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Mortęgi pod okiem Szefa Kuchni Daniela Twardo + voucher na szkolenie u Szefa Kuchni Pawła Pyry
III miejsca – tygodniowy staż w hotelu Holiday Inn Gdańsk pod okiem Szefa Kuchni Piotra Domańskiego
Zgłoszenia do konkursu prosimy przesyłać na adres chef@palacmortegi.pl oraz DW dorota.zuralska@palacmortegi.pl
Informacje pod numerem telefonu: 721 966 198, 785 056 301