II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy
Prowadzący: Krzysztof Skiba
Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia
Gastronomii, Hoteli i Sklepów
GASTROEXPO 2013
Celem Mistrzostw jest:
• promocja sztuki kulinarnej
• utrwalanie więzi środowiskowej
• popularyzowanie tradycji kulinarnej
Organizacja Mistrzostw:
Termin Mistrzostw: 23.05.2013, godz. 10.00
Organizatorzy Mistrzostw: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich , Międzynarodowe Targi Gdańskie SA
Patronat Honorowy : Prezes Międzynarodowych Targów Gdańskich SA, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Patronat Medialny: Papaja.pl, Kucharze.pl, Poradnik Restauratora
Zasady uczestnictwa:
1. W Mistrzostwach uczestniczą 3-osobowe zespoły, składające się z trzech profesjonalnych kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych (do 25 roku życia), które stawiają się 23 maja 2013 roku o godz. 9:00 w hali B AmberExpo przy ulicy Żaglowej 11 w Gdańsku
2. Ekipa kucharska w czasie nie dłuższym niż 2,5 godziny będzie musiała wykonać trzy dania (po 4 porcję z każdej kategorii): zupę rybną (dorsz, sandacz i łosoś), pełnowartościowe II danie z polędwiczki wieprzowej i bobu oraz deser z użyciem czekolady, pomarańczy, świeżych lub mrożonych malin i mięty.
3. Na stanowiska zawodnicy wpuszczani będą pojedynczo – zaczynając od kucharza wykonującego zupę rybną, później zawodnika wykonującego II danie i na końcu zawodnika wykonującego deser.
4. Losowanie stanowisk odbędzie się 23 maja 2013 roku na hali wystawienniczej AmberExpo o godzinie 10.00.
Warunki organizacyjne:
O zakwalifikowaniu decyduje przesłane kompletnego Menu ze zdjęciem na dokumencie (dokument WORD) w terminie do 30 kwietnia 2013 r. pocztą elektroniczną pod adres email:
beata.wojcikiewicz@mtgsa.com.pl
Zgłoszenie powinno zawierać:
Nazwę rodzimej restauracji lub szkoły, z której startuje Drużyna
Nazwiska i imiona członków drużyny
Telefon, e- mail kontaktowy
Nazwy potraw
Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw
Stanowiska konkursowe wyposażone będą w dwa stoły produkcyjne, kuchenkę indukcyjną, piec konwekcyjno-parowy, zlew z bieżącą zimną wodą.
Każda z drużyn powinna przywieść ze sobą podstawowy sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych (garnki, deski, noże, szumówki itd.) oraz zastawę porcelanową i sztućce.
Zasady konkursu:
Przedmiotem konkursu jest:
A – Zupa rybna musi obowiązkowo składać się z dorsza lub łososia bądź sandacza lub z wszystkich wymienionych ryb
B – Drugiego Dania, którego podstawowym produktem powinna być polędwiczka wieprzowa i bób
C – Deser, który musi składać się z czekolady, pomarańczy, świeżych lub mrożonych malin i mięty
Każda z Drużyn przygotowuje po 4 porcje z każdej kategorii (trzy do oceny jury, a jedno na wystawę)
Zmagania konkursowe oceniać będą znani pomorscy kucharze.
Czas na przygotowanie potraw – 150 min.
Sposób punktacji:
Każdy członek Jury Techniczno – Degustacyjnego może przyznać maksymalnie 100 punktów:
• przygotowanie stanowiska pracy w tym Mise en place – max. 20 punktów
• profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec – max. 20 punktów
• dobór odpowiednich składników – max. 20 punktów
• smak potrawy – max. 40 punktów
Sumą punktów Jury zostanie wyłoniona Mistrzowska Drużyna
Nagrody:
I miejsce – Puchar za zajęcie I Miejsca, Dyplomy dla wszystkich uczestników mistrzowskiego zespołu, nagrody rzeczowe od sponsorów
II miejsce – Puchar za zajęcie II Miejsca, Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, nagrody rzeczowe od sponsorów
III miejsce – Puchar za zajęcie III Miejsca, Dyplomy dla wszystkich uczestników zespołu, nagrody rzeczowe od sponsorów
Wszyscy uczestnicy Ogólnopolskiej Sztafety Młodych Kucharzy dostaną dyplomy uczestnictwa oraz upominki od sponsorów
Zapraszają: Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO 2013
ZGŁOSZENIE UCZESTNICTWA: