Organizatorzy III Mistrzostw Polski w poławianiu dorsza i prezentacji potraw z dorsza (znanych jako „Dorszowe Żniwa”) po raz kolejny dowiedli, że posiadają recepturę na fajną imprezę kulinarną, masową ale jednocześnie elitarną: przyciągającą prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej. A jak to robią? Po pierwsze skutecznie zapraszają ekipy kucharskie z Polski i ze świata (w tym roku startowało ich 14). Następnie zapewniają im doskonałe warunki do przygotowania się na konkursowe trudy. Tutaj najważniejszym elementem jest specjalny trening na kutrach, podczas którego zawodnicy nie tylko doskonalą swoje umiejętności wędkarskie ale także nabierają specjalnej opalenizny właściwej wilkom morskim. Co wrażliwsi poddawani są także specjalnym obrzędom oczyszczającym bo połowy dorszy to nie zabawa, na morzu naprawdę buja!
W tym roku drużyny śmiałków spędziły na kutrach rybackich cały piątek i to z nie byle jakim skutkiem: złowiono ponad 200 kg dorszy a największa sztuka przypadła w udziale Dariuszowi Szczepurze z firmy RATIONAL – zdobycz Pana Dariusza ważyła ponad 7 kg! W kategorii liczba złowionych dorszy wygrał Wojciech Dembowski.
I właśnie te własnoręcznie złowione dorsze stanowią podstawowy składnik dań konkursowych, przygotowywanych w sobotę na stanowiskach wyposażonych w stół produkcyjny, grill gazowo – węglowy i ogólnie dostępny piec konwekcyjno-parowy. Drużyny muszą w ciągu 90 min przygotować 8 porcji dania konkursowego (7 dla jury degustacyjnego, 1 – danie pokazowe).
Całość oceniało jak zwykle jury składające się z mistrzów kulinarnych:
Giancarlo Russo – Przewodniczacy
Grzegorz Kazubski – Vice Przewodniczacy
Michael Labarre
Mirek Reszczyk
Teofilos Vafidis
Darek Zachorański
Wojtek Dembowski
Carlos Gonzales Teyera
Adam Trzewik-Gronex
Dawid Riedel-Retigo
Jury zdecydowało się przyznać następujące nagrody:
I miejsce: Hiszpania -Region Malaga – Jarosław Asyngier, Adam Michalski, Krzysztof Wardzyk
Korzystając z okazji ekipa zwycięzców pragnie podziękować firmie Stalgast, dzięki której mogła wystąpić w pełnym składzie oraz Panu Milvoj Puskar z firmy GMP Impex za udostępnienie porcelany Seltmann Wieden.
II miejsce: Polska Mazowsze – Jacek Bryk, Andrzej Bryk, Adam Kulesza
III miejsce: Polska -Kujawsko Pomorskie- Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosiński, Jacek Kabędza.