tekst: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
W imieniu organizatorów pragniemy serdecznie podziękować za objęcie konkursu patronatem honorowym przez Szanownych Państwa: Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Pomorskiego Kuratora Oświaty Panią Monikę Kończyk, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Pana Macieja Dobrzynieckiego, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pana Krzysztofa Szulborskiego. Państwa patronat podniósł rangę i prestiż wydarzenia.
Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich, design w gastronomii.
Grand Prix zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać z Gorzowa Wielkopolskiego:Dariusz Serkis, Bartosz Wiherek przygotowani przez Pana Piotra Kisson. Chłopcy zdobyli także nagrodę w kategorii desing w gastronomii ufundowaną przez Wyższą Szkołę Bankową w Gdańsku.
I miejsce za zakąskę przyznano Sarze Sobańskiej i Wojciechowi Kaźmierczak z Zespołu Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania.
II miejsce za zakąskę zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Murowanej Gośliny Małgorzata Repczyńska, Monika Stróżyńska przygotowane przez Panią Danutę Borejszę-Wysocką.
III miejscem za zakąskę wyróżniono uczniów Pani Marioli Krawczak: Aleksandrę Lewandowską i Jarosława Nowak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca.
I miejsce za deser wywalczyli uczniowie Pani Urszuli Kordyńskiej Rafał Fusowski i Maciej Tarnowski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumii.
II miejsce za deser zdobył Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej Karina Głuc i Gabriela Gielata po opieką Pan Krzysztofa Maciejowskiego.
III miejsce za deser zdobyły uczennice Aleksandra Wiśniewskiego Kamila Formela i Adrianna Skierniewska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Gdańska.
I miejsce za literackość przyznano uczennicom Pani Anny Stasik Joannie Wróbel, Zuzannie Wietek z Małopolskiej Szkole Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego z Myślenic.
II miejsce za literackość otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza Wiktoria Walendziak i Dominika Czubak uczennice Pani Agnieszki Wiosetek-Reske.
III miejsce przypadło Zespołowi Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze SłupskaJakubowi Radziwiłowicz, Klaudii Pek uczennicom Pani Elżbiety Soroka.
Gratulujemy nagrodzonym uczniom i ich nauczycielom.
Wyrażamy ogromną wdzięczność jury konkursu za wsparcie organizacji konkursu, profesjonalizm oceniania:
Przewodniczącym jury:
Panu Maciejowi Dobrzynieckiemu Prezydentowi Akademii Gastronomicznej w Polsce
Panu Krzysztofowi Szulborskiemu Prezesowi Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Jury Technicznemu:
Kucharzom:
- Bartoszowi Rozbiegała szefowi Restauracji Hotelu Kozi Gród
- Piotrowi Ciomek – Szefowi Kuchni w Hotelach Villa Aqua i Różany Gaj
- Marcinowi Uryga – Szefowi Kuchni w Bistro Bazar Smaków
- Grzegorzowi Nakrajnik Szefowi kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku
Cukiernikom:
- Pawłowi Petrykowskiemu właścicielowi lodziarni „Pertykowska
Jury Degustacyjnemu:
Kucharzom:
- Tomaszowi Koprowskiemu Szefowi Kuchni Hotelu Grand
- Mariuszowi Gachewiczowi szefowi Kuchni „Hotelu Zamek Gniew”
- Pawłowi Wątor szefowi kuchni Restauracji Eliksir
- Adrianowi Klonowskiemu szefowi kuchni Restauracji Metamorfoza
- Ewie Malika Szyc – Juchnowicz – szefowej kuchni Restauracji Malika w Gdyni
- Adamowi Woźniak – szefowi kuchni w Dworze Oliwskim
Cukiernikom:
- Tomaszowi Deker – współwłaścicielowi sieci T.Deker Patissier & Chocolatier.
- Krzysztofowi Ilnickiemu – właścicielowi cukierni „UMAM”
- Markowi Moskwa – współwłaścicielowi cukierni „100% czekolady”
- Armand Chaillot – właścicielowi manufaktury makaroników Monsieur Armand w Gdyni
Jury Literackiemu:
- Monice Jankowskiej Łosińskiej Redaktor Dziennika Bałtyckiego
- Michałowi Turek Redaktorowi RadioPlus
- Tomaszowi Szturo kulturoznawcy
Jury design w gastronomii:
- Dominice Czechowskiej Menedżer kierunku Turystyka i Rekreacja Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
- Małgorzacie Bednarek Kanclerz Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
- Karolowi Łykowskiemu z działu Marketingu Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku
Dziękujemy za ciekawe warsztaty, pokazy:
Culinary Excellence- kreatywne gotowanie poprowadzonych przez Pana Łukasza Miecznikowskiego Szefa kuchni w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto, Warsztaty z ILLY Maurycego Chodorowskiego właściciela Rady Miasta food&wine, Kuchni hiszpańskiej zorganizowanej przez Michała Sieczkowskiego Właściciela / Szefa Kuchni Restauracji Mercado,„Odczarować czekoladę” poprowadzonych przez Pawła Górnego Współwłaściciela cukierni „100% czekolady” .
Bardzo dziękujemy za wsparcie finansowe imprezy sponsorom: Hotelowi Dobry Hotel Leszek Mięczkowski sponsorowi głównemu, Prezydentowi Miasta Gdańsk Panu Pawłowi Adamowiczowi, Prezydentowi Akademii Gastronomicznej w Polsce Panu Maciejowi Dobrzynieckiemu za ufundowanie Grand Prix nagrody finansowej, Wyższej Szkole Bankowej za ufundowanie nagrody finansowej desing w gastronomii, Panu Jarkowi Marczewskiemu Dyrektorowi Firmy MAXIMUS GASTRONOMIA, Państwu Izabeli Piaseckiej, Tomaszowi Piaseckiemu Właścicielom Firmy NESTOR, Panu Markowi Rusztyn właścicielowi Firmy Mark Ubieramy Najlepsze Szkoły, Firmom: Callebaut, Master Martini, Panu Tomaszowi Lepisz Dyrektorowi Hotelu Szydłowski, Panu Piotrowi Trynka General Manager Assistant MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Panu Łukaszowi Miecznikowskiemu Szefowi kuchni z MERCURE Gdańsk Stare Miasto, Panu Michałowi Mosek managerowi Restauracji Filharmonia, SoStayHotel bardzo dziękujemy za przygotowanie cateringu, a Panu Maurycemu Chodorowskiemu Przedstawicielowi Firmy ILLY za udostępnienie ekspresu kawowego i kawy. Kuchniom Świata, Nestor, Callebaut, Społem Kielce za ufundowanie nagród, surowców.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku