Dnia 17.12.2013 w Pomorskiej Akademii Kulinarnej działającej przy Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich odbył się międzyszkolny konkurs gastronomiczny pt. „Potrawy tradycyjne w nowoczesnej odsłonie”. Uczniowie rywalizowali o Puchar Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego oraz tytuł Młodego Mistrza Kuchni Tradycyjnej.
Celem konkursu było przede wszystkim poszerzanie znajomości kuchni regionalnej i produktów tradycyjnych oraz metod ich produkcji i związków produktów z regionem. Dodatkową misją była integracja młodzieży i grona pedagogicznego szkół o profilu gastronomicznym, a także nabywanie nowych umiejętności kucharskich.
W wydarzeniu mogli wziąć udział reprezentanci szkół, które uczestniczyły w warsztatach kulinarnych „Drób w kuchni tradycyjnej Pomorza”, organizowanych przez Agencję Rynku Rolnego i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w 2013 roku (link do wydarzenia). W konkursie startowało 11 uczestników, którzy przygotowywali Koperkową polewkę kaszubską.
Czas na wykonanie pracy konkursowej wynosił 60 min. Wszystkie niezbędne surowce oraz sprzęt i narzędzia kuchenne zapewnione były przez Organizatorów.
Uczniowie wykazali się dużymi zdolnościami i wiedzą z zakresu potraw tradycyjnych. Młodzi adepci sztuki kulinarnej byli bardzo dobrze przygotowani przez nauczycieli prowadzących, do których kierujemy podziękowania, za tak wspaniałe wywiązywanie się ze swoich powinności edukacyjnych i pedagogicznych. Zarówno Jury degustacyjne jak i Komisja techniczna mogły z pełnym zadowoleniem podziwiać zdolności przyszłych kucharzy.
Decyzją Jury, w skład w którego wchodzili: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak oraz Krzysztof Wierzba, każdy uczestnik otrzymał nagrodę, adekwatną do zaprezentowanych umiejętności kulinarnych 🙂
Na podium stanęli:
I miejsce – Monika Pestka (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie)
II miejsce – Joanna Parchoniuk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
III miejsce – Dawid Bobiński (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku)
Wyróżnienie za innowacyjność podania otrzymali:
Magdalena Majchrzak (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
Patryk Zagórski (Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie)
Marta Borlik (Technikum nr 2 w Chojnicach)
Nagrodę za kreatywność otrzymali:
Dariusz Wierzchowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku)
Kamila Pranczka (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
Nagrodę za wykorzystanie nowoczesnych technik otrzymali:
Julia Gumińska (Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie)
Agnieszka Jacewicz (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
Maciej Pawłowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie)
Gratulujemy zwycięzcom,
a wszystkim uczestnikom dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie!
Zachęcamy do lektury „KANDYDAT IDEALNY” oraz „ILE ZARABIA KUCHARZ…”