Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Manager Drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland, która weźmie udział w XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie będzie od dzisiaj opowiadał w Poradniku Restauratora o przygotowaniach zespołu do zawodów. Drużyna wystartuje 6 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.
– Olimpiada zawsze pokazuje nowe kierunki oraz określa styl na kolejne lata (to jest jak moda odzieżowa). Może tym razem nasze propozycje, aż tak zainteresują zwiedzających – kucharzy i jurorów, że kuchnia pomorska stanie się popularna we Włoszech, Hiszpanii czy USA – mówi, śmiejąc się Krzysztof Szulborski.
Olimpiada to także kulinarna wiedza, gdzie można poznać nowe trendy i techniki. Trzeba jednak być dobrym obserwatorem i mieć także aparat fotograficzny, aby później na spokojnie „rozebrać” każdą potrawę na czynniki pierwsze.
Olimpiada w Erfurcie jest swoistą Mekką dla każdego szanującego się kucharza i zaszczytem, aby tam być, a jeszcze lepiej gotować – dodaje.