Już po raz kolejny specjalnie dla Poradnika Restauratora, Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Manager Drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland, która weźmie udział w XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie będzie opowiadał o przygotowaniach zespołu do zawodów. Drużyna ta wystartuje w dniu 6 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.
Dlaczego drużyna zdecydowała się na start i od czego zaczęły się przygotowania do Olimpiady?:
Głównym celem powstania Stowarzyszenia było nawiązanie więzi środowiskowej wśród kucharzy i cukierników na Pomorzu. W 2005 roku Stowarzyszenie liczyło już 450 kucharzy związanych z tym regionem co na tle kraju było ewenementem. Spotykaliśmy się przy okazji konkursów, zjazdów, sympozjów czy targów. W 2010 roku udało nam się powołać do życia Pomorską Akademię Kulinarną i rozszerzyć działalność na cała Polskę. Ale wciąż było mało.
Jednak w duszach kucharskich zawsze istnieje chęć rywalizacji i zdobywania uznania nie tylko wśród konsumentów, ale też szefów kuchni. Na początku braliśmy udział w zawodach w kraju, a potem na świecie m.in.: Mistrzostwa BBQ czy Mistrzostwa Czech w gulaszu i bigosie. A w 2004 roku rozpoczęła się nasza przygoda z Olimpiadą. Wówczas 15 kucharzy pojechało oglądać i podglądać najlepszych kucharzy na świecie. Po powrocie wniosek był jeden – w następnej Olimpiadzie musimy wystartować już jako uczestnicy. I udało się. W 2008 roku wystartowaliśmy w kategorii kuchni regionalnych i po raz pierwszy zdobyliśmy dla Polski brązowy medal.
Przygotowania do kolejnej Olimpiady zaczynają się zaraz po powrocie z poprzedniej. Trzeba poszukać potencjalnych partnerów biznesowych, dokonać wyboru tematu dań i tak to się zaczyna.