Aż 19 dań według starych pomorskich receptur szykują na kulinarne mistrzostwa świata w Niemczech kucharze z Pomorza. Choć lista tych specjałów jest tajna, Radiu ZET udało się dotrzeć do kilku przepisów.
2-9 października w niemieckim Erfurcie odbędzie się XXV Olimpiada Kulinarna. Wezmą w niej udział 162 drużyny kucharsko-cukiernicze, w tym polska – Pomerania-Culinary Team of Poland. Nasz kraj będzie reprezentować 13 kucharzy. Nad ich występem honorowy patronat objął były prezydent Lech Wałęsa oraz pomorscy samorządowcy.
Pomerania-Culinary Team of Poland zaprezentuje 19 dań w tym kilka, które mają być istnym asem w kucharskim rękawie – w walce o złoto w kategorii dań regionalnych. Jak dowiedziało się Radio ZET, kucharze przyrządzą, m.in.: pasztet z grzybów, makrelę nadziewaną łosiem i algami, rybną zupę bursztynową według przepisów z początku ubiegłego stulecia.
Kucharze z Pomorza na Igrzyskach Kulinarnych 4 lata temu – zdobyli brąz.
Katarzyna Piotrowska/Radio ZET