Kuchnia koreańska – spotkania autorskie

Kuchnia koreańska to nie tyko zdrowe kimchi, pachnące grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany alkohol na świecie – soju. To także lekkie kleiki, zupy, potrawy z makaronami, dania z ryb i owoców morza, a także słodycze na każdą okazję i święto.

Sachal eumsik to koreańska kuchnia buddyjska. Przede wszystkim jest ona wegetariańska, a często nawet wegańska, gdyż tradycyjnie w całej kuchni koreańskiej stosuje się niewiele nabiału. Do przygotowywania jedzenia nie wolno używać mięsa, jajek, ryb, owoców morza, jeotgal, pikantnych warzyw, a także dużej ilości ostrych przypraw.

tradycje_kulinarne_korei1O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze” (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i „Tradycje kulinarne Korei”. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

 

Spotkania autorskie odbędą się:

23 kwietnia 2015, godz. 18:00
Państwowe Muzeum Etnograficzne
ul. Kredytowa 1, Warszawa
WSTĘP WOLNY

11 maja 2015, godz. 18:00
Muzeum Azji i Pacyfiku
ul. Solec 24, Warszawa
WSTĘP WOLNY

29 czerwca 2015, godz. 19:00
Biblioteka Manhattan
al. Grunwaldzka 82, Gdańsk
WSTĘP WOLNY