Informacja prasowa, ZS nr 2 w Szczytnie
W dniach 12-13 czerwca 2017 uczniowie i nauczyciele naszej szkoły wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Kuchnia Polska w nowoczesnych aranżacjach”. Warsztaty zorganizował p. Michał Denesiuk w ramach współpracy z Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Pomorską Akademią Kulinarną. W warsztatach wzięło udział 3 nauczycieli opiekunów (p. Michał Denesiuk , p. A. Kalinowska i p. P. Bartko) oraz 11 uczniów z klas kształcących w zawodach Kucharz i TŻIUG. Warsztaty poprowadził pan Krzysztof Szulborki jeden z najlepszych szefów kuchni w kraju, mistrza świata w grillowaniu i srebrny medalista olimpiady kulinarnej Erfurcie, prezes SKP i współzałożyciel Pomorskiej Akademi Kulinarnej.
W czasie dwóch dni zajęć uczestnicy poszerzali swoją wiedzę i umiejętności w zakresie podstaw sztuki kulinarnej (techniki kulinarne, serwowanie dań itp.) i przygotowania tradycyjnych potraw kuchni polskiej w nowych aranżacjach.
W trakcie warsztatów uczestnicy przygotowali takie smakołyki jak: Polewka koperkowa z frykadelkami drobiowymi; Zupa grzybowa z kluskami z ciasta parzonego; Żurek na maślance; Rolada z sandacza z grzybami; Rolada z łososia z oliwkami; Fondant czekoladowy; Łosoś w sosie miętowym w cieście francuskim podany na duszonych warzywach; Pierś drobiowa w boczku z rozmarynem sous vide z puree ziemniaczanym, krokietami z batatów i gołąbkami z grzybami; Koszyczki z ciasta cygaretkowego nadziewane śliwką suszoną w cieście naleśnikowym i truskawkami.
Uczestnicy warsztatów, a w szczególności uczniowie wykazali się ogromnym zapałem do pracy i zaangażowaniem oraz chęcią zdobywania nowych umiejętności kulinarnych. Warsztaty były doskonałą możliwością do poszerzenia wiedzy i umiejętności zawodowych i stanowiły doskonałe uzupełnienie obowiązkowych zajęć zawodowych. Wspólne gotowanie i poznawanie tajników sztuki kulinarnej z tak wybitnym trenerem jak szef Krzysztof Szulborski pozwoli na pewno naszym uczniom podnieść swoje kwalifikacje i odpowiednio pokierować rozwojem swojej ścieżki zawodowej oraz przygotować się do wykonywania zawodu kucharza na najwyższym poziomie.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymali certyfikaty ukończenia warsztatów oraz pamiątkowe albumy/książki kucharskie „Od kuchni”, a pan M. Denesiuk za zaangażowanie we współpracę z branżą gastronomiczna, podnoszenie jakości kształcenia, poszerzanie i wzbogacanie oferty edukacyjnej dla uczniów poprzez organizacje szkoleń i warsztatów kulinarnych z najlepszymi szefami kuchni w kraju oraz rozwój i podnoszenie prestiżu zawodu kucharza otrzymał statuetkę/wyróżnienie „Oskara Kulinarnego” przyznawanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Pomorską Akademię Kulinarną.