Zamysłem Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby i Północnokaszubskiej Lokalnej Grupy Rybackiej było zwrócenie uwagi przyszłych kucharzy na szczególny składnik dań kaszubskich jakim jest ryba, w szczególności rodzime jej gatunki. Dla efektywnego wykorzystania ryb w kuchni konieczna jest umiejętność rozpoznawania świeżości surowca, jego obróbki oraz przyrządzania w towarzystwie innych składników charakterystycznych dla kuchni kaszubskiej.
Do udziału w projekcie LGR Kaszuby oraz Północnokaszubska LGR zaprosiły uczniów i nauczycieli sześciu szkół ponadgimnazjalnych, kształcących w zawodach gastronomicznych. Na zaproszenie Lokalnych Grup Rybackich z dużym zainteresowaniem odpowiedziały:
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie,
- Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie,
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie,
- Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku.
Publikacja jest zwieńczeniem realizacji projektu, podsumowaniem wielu godzin pracy uczniów i towarzyszących im nauczycieli. W książce znajduje się zbiór przepisów na dania z ryb wskazane przez uczniów – uczestników Projektu. Proponują oni potrawy zainspirowane zrealizowanymi podczas Projektu działaniami. Ponadto publikacja została wzbogacona o wybrane przepisy szefów kuchni na potrawy, które przyrządzone były podczas zajęć gastronomicznych.
źródło: Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby http://lgrkaszuby.pl/