Na Opolszczyźnie w dn. 23 listopada 2018 rozpocznie się II Festiwal Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej. Inauguracja Festiwalu odbędzie się w formie kolacji degustacyjnej pn. Kulinarne wariacje Opolszczyzny, w Restauracji „Nad Stawem” w Bogacicy, gdzie 6 opolskich Szefów Kuchni przygotuje 6 dań z potraw regionalnych i tradycyjnych.
Wśród potraw będą królowały opolskie ryby, tj. karp i pstrąg. Ale oczywiście nie tylko. Na festiwalowym stole znajdą się także potrawy zawierające opolską dziczyznę, lokalne sery kozie, nabiał z tradycyjnej spółdzielni mleczarskiej, opolskiej chałwy i miodu, lokalnych olejów oraz krupniok śląski. Do przygotowania dań zostanie użyte także lokalne wino oraz piwo.
Organizatorzy – Kamil Klekowski, Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna oraz gospodarz Restauracja „Nad Stawem” poprzez Festiwal chcą pokazać nowoczesną odsłonę tradycyjnych i regionalnych potraw, podkreślając korzyści z jedzenia „od sąsiadów”.
Wśród atrakcji towarzyszących podczas Festiwalu zostaną zorganizowane w terminie do 9.12.2018 różne wydarzenia związane z lokalną i tradycją kulturą, min. live cooking, koncerty, warsztaty.
Menu z potrawami z kolacji inaugurującej będzie także dostępne w restauracjach, biorących udział w Festiwalu.
Więcej informacji: www.fkrt.pl