W piątek (22.04.2016) Stowarzyszenie Kucharzy Polskich nadało Technikum „Lider” tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych. Uroczystość odbyła się w Szkole Podstawowej nr 24 przy ul. Niecałej. Poprzedzały ją Drzwi Otwarte Szkoły, a następnie pokazy kulinarne kucharzy stowarzyszenia.
Wśród nich znajdował się Wojciech Truk, absolwent „Lidera”, który obecnie pracuje w restauracji „Senses” w Warszawie. Wcześniej zdobywał doświadczenie zawodowe w lokalu „16 stołów” w Lublinie, gdzie szefem kuchni jest Piotr Kwiatosz, który również prezentował swoje dania w trakcie piątkowych pokazów. Przygotował między innymi deser z rabarbaru, ze śmietaną fiołkową, żelem toffi i bezą cytrynową. Podkreślał, jak istotne są takie pokazy dla uczniów, ponieważ mogą porozmawiać z doświadczonymi kucharzami. Równie ważne według Kwiatosza jest miejsce odbywania praktyk. – Problem wśród młodzieży polega na tym, że jeżeli nie trafią w trakcie praktyk do lokalu, gdzie gotuje się z pasją, to najczęściej rezygnują z tego zawodu. Sam dopóki nie trafiłem na dobre praktyki, przez 3 lata w technikum uważałem, że to jest pomyłka. O branży kulinarnej mówił, że „ma jedną bardzo ważną cechę – jeżeli ktoś jest dobry, to nikt go nie zatrzyma, idzie do przodu i w każdym miejscu ktoś go zauważy.
Po pokazach rozpoczęła się główna uroczystość. Dyrektor szkoły, mgr inż. Ewa Szady na wstępie dziękowała nauczycielom, szczególnie państwu Natalii i Andrzejowi Rudzińskim za zarażanie młodzieży pasją kulinarną. Po krótkim przedstawieniu historii Technikum „Lider” i wystąpieniu prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego nastąpiło nadanie szkole tytułu Kuźni Talentów Kulinarnych. Odsłonięto też pamiątkową tablicę, która zostanie umieszczona na budynku technikum. „Lider” to pierwsza szkoła w województwie lubelskim, a ósma w Polsce, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.
Na koniec uczniowie zaprosili na degustację przygotowanych przez siebie potraw. Można było spróbować między innymi sałatki greckiej, francuskiej, zupy krem z brokułów, penne z kurczakiem, pomidorami, oliwkami i rukolą, przystawek z owocami morza, Panna cotty i ptysi.
Źródło: Aleksandra Wiśniewska, Marlena Lesiuk, Kurier Lubelski
Fot. Paweł Żurek