Mamy przyjemność zaprosić Państwa na wyjątkowe wydarzenie, jakim jest L’Art de la cuisine Martell 2017 – jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Po raz piętnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 4 MARCA W HOTELU ZAMEK RYN****.
Platforma gastronomiczna KUCHARZE.PL jest patronem medialnym wydarzenia.
Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.
Składnikiem obowiązkowym będzie tym razem Kulbin nazywany również Orłorybem, marki Black Label. Kulbin jest to gatunek szelfowy Morza Śródziemnego i wybrzeży zachodniej Afryki, ryba morska z rodziny kulbinowatych. Jej przedstawiciele dorastają do 2 metrów długości i 50 kg masy ciała. Mięso jest białe i soczyste. Kulbina można przygotowywać w różnych formach: gotować, (w całości, polędwice, filety), grillować, piec, gotować zupy rybne. Może być również podawany w formie sashimi.
REGULAMIN KONKURSU
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Formuła konkursu:
W Konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy występują w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do Konkursu stanowiskach. Na przygotowanie każdego dania kucharze mają 1 godzinę.
Podczas Konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to JURY DEGUSTACYJNE, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz JURY TECHNICZNE, w którym zasiadają największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce. To drugie jury ocenia potrawy wg zgodności z regulaminem Konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.
Patronat medialny nad imprezą przyjmują niezmiennie branżowe portale internetowe (papaja.pl, kucharze.pl, gastronauci.pl) branżowa prasa („Restaurator”, „Poradnik Restauratora”, „Nowości Gastronomiczne” „Przegląd Gastronomiczny”, „Hotelarstwo”) i telewizje (TVP Olsztyn, Tele 5). Warto zaznaczyć, że relacje z przygotowań oraz przebiegu Konkursu są prezentowane nie tylko w dniu imprezy, ale można je znaleźć w mediach jeszcze przed Konkursem i długo po jego zakończeniu.