W ramach akcji społecznej „Menu dla diabetyka” w listopadzie, miesiącu walki z cukrzycą restauracje z całego kraju wprowadzą do swoich kart dania dedykowane diabetykom – zdrowe, pyszne i pięknie podane!
W Polsce już ponad 3 miliony ludzi ma zdiagnozowaną cukrzycę, jest to ciągle rosnąca grupa klientów, którzy nie znajdują w menu lokali gastronomicznych oferty dostosowanej do swoich potrzeb. Diabetycy rzadko jadają w restauracjach, ponieważ nie mają w nich dostępu do informacji na temat wartości odżywczych serwowanych dań, ich kaloryczności, indeksu glikemicznego, czy też wymienników węglowowdanowych i nie wiedzą ile insuliny powinni sobie podać oraz jak posiłek wpłynie na ich poziom cukru.
Organizatorzy akcji „Menu dla diabetyka” spotkają się z szefami kuchni z całej Polski 26 października w Mikołajkach podczas branżowego wydarzenia Chefs Only. Będzie to okazja, aby dowiedzieć się jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe w potrawach. Otrzymają tez komplet materiałów dydaktycznych, które pomogą im wprowadzić dania dla diabetyków do swoich lokali.
SOKOŁÓW SA jest partnerem akcji specjalnej w ramach Menu dla diabetyka – Mięsa i wędliny w diecie cukrzycowej.