Krakowski festiwal kulinarny Najedzeni Fest! już od trzech lat prezentuje najciekawsze inicjatywy kulinarne, restauracje i bary, warte uwagi sklepy internetowe z utensyliami kuchennymi, kucharzy prowadzących warsztaty gotowania, blogerów i smakowite wydawnictwa. Najedzeni Fest! organizujemy cyklicznie, cztery razy w roku. Zwyczajowo lutowa edycja poświęcona jest nieco tłustemu karnawałowemu szaleństwu kulinarnemu i zabawie, kwietniowa wszelakim trunkom, w tym rodzimym winom, rzemieślniczym piwom i cydrom, czerwcowa przyjemności piknikowania, a październikowa kuchniom świata. Festiwalowi towarzyszą warsztaty kulinarne, pokazy i degustacje komentowane.
Miejscem festiwalu jest kultowy krakowski hotel Forum i jego dawne sale balowe. Wstęp jest bezpłatny.
A oto nasze plany na 2017 rok:
Pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! w 2017 roku odbędzie się 26 lutego, czyli w ostatki. Dawniej, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień karnawału. Gotowano mnóstwo obficie kraszonego tłuszczem jedzenia, kaszy i kapusty ze skwarkami, podawano słoninę, kiełbasy, słodkie racuchy, bliny, pampuchy, pączki i chrust. Nie inaczej będzie 26 lutego wystawcy przygotują karnawałowe słodkości, tłuściutkie na wszelkie możliwe sposoby dania kuchni z całego świata, a winiarze wystrzelą nie jeden korek od szampana.
Kolejna edycja Najedzeni Fest! 9 kwietnia upłynie pod hasłem Na cyku. Tradycyjnie zaprezentujemy rodzime i zagraniczne winnice i najlepsze winne, polskie rzemieślnicze cydry i dopieszczone w każdym szczególe piwa z małych browarów. Odbędą się też degustacje komentowane prowadzone przez znakomitych specjalistów od spirytualiów. Oczywiście będziecie też pyszne jedzenie na przekąskę i do zapełnienia spiżarni.
Edycją Piknik, 11 czerwca otwieramy oficjalnie czas piknikowania. Okolice hotelu Forum, piękny widok na Skałkę i Wawel zachęca do napełnienia koszyków znakomitymi wiktuałami i rozłożenia się na kocu. Na festiwalowych stoiskach będzie można spróbować kanapek z pastrami, burgerów, serów, pieczywa, oliwek i oliwy z różnych krajów Europy, hummusu, wędzonych pstrągów z Ojcowa, bliskowschodnich słodyczy, tortów bezowych i wielu innych smakołyków, napić się świetnych kaw, zielonych koktajli i win.
22 października dawne sale bankietowe Hotelu Forum zamienią się w najbardziej różnorodną restaurację w Krakowie. W roli gospodarzy wystąpią krakowskie lokale, mali producenci, sklepy z dobrym jedzeniem, piekarnie, inicjatywy kulinarne razem pod hasłem: Etnicznie! Tym razem będzie można spróbować potraw pochodzących z różnych zakątków świata, a także zaopatrzyć się w ciekawe nietuzinkowe produkty.
MALE NAJEDZENI Fest!
Cztery edycje w roku festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! nie są jednak w stanie zaspokoić głodu nowych odkryć kulinarnych krakowian. Dlatego stworzyłyśmy nowy projekt cyklicznych, mniejszych edycji pod tytułem Małe Najedzeni Fest! Spotkania w kameralnych, nietuzinkowych miejscach z ciekawym menu, będą odbywały się pod konkretnymi hasłami. Chcemy, aby narzucony kierunek poszukiwań kulinarnych łączył się z porą roku bądź trendem we współczesnym gotowaniu. Każda edycja MNF! to pokaz kreatywności i umiejętności kucharzy i amatorów.
Dodatkowo 28 maja odbędzie się edycja Małe Najedzeni Fest! z Małopolskim Instytutem Kultury pod hasłem Kulinarna Małopolska, podczas której to edycji zaprezentujemy dania i produkty z obszaru naszego regionu. 17 września, tradycyjnie już po raz czwarty, Małe Najedzeni Fest! Po ziemniaki! Na kultowym krakowskim placu targowym, Starym Kleparzu, w samym centrum Krakowa, kucharze i amatorzy pod nóż wezmą wszelkiej maści ziemniaki, udowadniając, że ziemniaki to nie rozgotowane purée do kotleta, lecz warzywo godne królów. Będą ziemniaki na wytrawnie i na słodko, na sposób polski i zagraniczny. Warsztaty kulinarne poprowadzi szef kuchni Przemek Błaszczyk finalista TOP CHEF, założyciel i szef Mańana Bistro and Wine bar.
Facebook: https://www.facebook.com/NajedzeniFest/