W dniu 26.09.2004 Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski miało przyjemność uczestniczyć w ustaleniu rekordu Guinnessa w przygotowaniu i ugotowaniu największego pieroga pieróg został przygotowany rano przez kucharzy SPKiC Regionu Pomorskiego oraz kucharzy z „Pierogarni u Dzika” mieszczącej się w Gdańsku na ul. Piwnej, a następnie w godzinach popołudniowych ugotowany w specjalnie zrobionym kotle.
Był to „pieróg ruski” do przygotowania którego zużyto:
Mąka – 18kg
Sól – 300g
Jajka – 32 szt
Woda – 6 l
Farsz twarogowo-ziemniaczany w ilości – 15kg
Pieróg po ugotowaniu i odsączeniu wody warzył 41 kg i jest to nowy stanowiony rekord Guinnessa w kategorii „największy pieróg” w biciu rekordu swą obecnością zaszczycił nas sam Zenon Pustelnik (ten Zenon Pustelnik) – człowiek odpowiedzialny za bicie rekordów w Polsce, oraz Prezydent miasta Gdańsk Pan Adamowicz.
Naszym wyczynom przypatrywali się mieszkańcy Gdańska, którzy w czasie trwania imprezy mogli brać udział w konkursach, między innymi w konkursie kto zje w 10 minut najwięcej pierogów ruskich. Rekordzista zjadł astronomiczną ilość 31 sztuk.
Sponsorem głównym ustanawiania rekordu była „Pierogarnia u Dzika”
Informacje nadesłał:
Zarząd SPKiC Region Pomorski
źródło: papaja.pl