NOWY ZAKŁAD W LIPNIE ZNACZNIE ZWIĘKSZY MOŻLIWOSCI PRODUKCYJNE PINGUIN FOODS POLSKA

Firma Pinguin Foods Polska właśnie powiększyła swój zakład produkcyjny w Lipnie na Kujawach, stwarzając tym samym solidne podstawy dla dalszego rozwoju działalności w całym kraju.

Dzięki największej inwestycji  w całej 23-letniej historii polskiego oddziału Pinguin, powierzchnia zakładu zwiększyła się niemalże trzykrotnie i obecnie wynosi  łącznie 22 000 m².

Rozbudowa zakładu umacnia pozycję firmy w jednym z największych i najlepiej rozwiniętych regionów rolniczych w Polsce oraz wprowadza nowy model biznesowy: Lipno jako zakład strategiczny, którego pracę wspomagają 2 zakłady satelickie w Dąbrowie Chełmińskiej i Adamowie oraz centrum dystrybucyjne i składowe w Ełku.

Dotychczasowa produkcja, która obejmowała głównie pomidory, cebulę, kalafiory, brokuły, wiśnie, truskawki, wzbogaci się min. o warzywa korzeniowe, groszek, dynię , cukinię i paprykę.  Docelowo zakład będzie specjalizował się przede wszystkim w produkcji brokułów, warzyw dla żywności dla dzieci (baby food), a także warzyw BIO i owoców .

Anna Jęczmyk, Prezes Zarządu  Pinguin  Foods Polska: „Rozbudowa zakładu w Lipnie pozwoli nam jeszcze lepiej konkurować na coraz bardziej wymagającym rynku mrożonej żywności. Inwestycja oznacza zwieszenie wolumenów już w ciągu pierwszego roku, podniesienie wydajności produkcji i pakowania przy zmniejszonym zużyciu energii i wody oraz optymalizację łańcucha dostaw. Poszanowanie energii i zasobów wody było nieodzownym elementem planowania i wdrażania rozwiązań technologicznych. Rozbudowa zakładu i modernizacja procesów pozwoli  nam na konkurencyjną i zrównoważoną produkcję najwyższej jakości warzyw i owoców.

Zastosowane ulepszenia mają również na celu budowanie naszej reputacji w zakresie doskonałej obsługi klienta. Inwestycja otworzy nowe możliwości współpracy z naszymi partnerami handlowymi oraz lokalnymi producentami surowca. Będzie się to wiązało ze wzrostem zakupu surowców i poszerzeniem gamy produktów.

Kolejnym pozytywnym efektem naszej inwestycji jest to, że staliśmy się jednym z największych pracodawców w regionie. Lipno ma ogromny potencjał i jesteśmy dumni, że możemy zaoferować mieszkańcom możliwość znalezienia pracy i rozwoju kariery w Greenyard Frozen Poland.”

W ramach globalnych zmian w grupie, do której należy Pinguin Foods Polska, nazwa polskiego oddziału z  dniem 1 stycznia zmieni się na Greenyard Frozen Poland.

Oddział Mrożonek jest pionierem w przetwarzaniu świeżo zebranych warzyw i owoców.  W 10 zakładach w całej Europie, zespół liczący 1567 pracowników wytwarza  rocznie 400 000 ton najwyższej jakości mrożonek.  Obecnie Grenyard Frozen, obecny na rynku w 25 krajach,  jest drugim co do wielkości producentem mrożonych warzyw i owoców w Europie.