4 grudnia 2015 w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, po raz pierwszy odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Black Box.
Celem konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki.
Celem nadrzędnym, tego konkursu jest wyłonienie młodych kreatywnych przyszłych kucharzy.
Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie stworzenie niezapomnianych potraw z wylosowanych produktów tzw. czarnej skrzynki. Zespół liczący dwie osoby musi przygotować swoje potrawy w czasie 1,5 godziny. Do konkursu zostały zaproszone szkoły o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski.
Liczymy na to iż młodzież będzie w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników, a wyniki ich eksperymentów będą w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów.
Do Jury zaprosiliśmy znamienite osoby takie jak:
- Dr Józef Sadkiewcz Akademia Kulinarna w Bydgoszczy
- Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
- Mariusz Gachewicz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
- Krzysztof Gradziewicz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
- Lesław Wyszyński właściciel Restauracji Celebra
- Artur Wilga Ship’s Chief Cook
- Michał Jankowski Szef kuchni Restauracja Studnia Smaków
- Piotr Niewiadomski firma Gastrocold
- Krystian Olejnik Restauracja Dom Królów
Cały konkurs zostanie zorganizowany w całości dzięki hojności sponsorów. Jest to jedyny konkurs, w którym uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z uczestnictwem w konkursie, poza kosztem dojazdu.
Organizatorki: Katarzyna Gliniecka, Karolina Wojtusiak
Konkurs został objęty patronatem honorowym Prezydenta Miasta Elbląg Witolda Wróblewskiego.
Więcej informacji znajdziecie na stronie szkoły: http://www.zsg.republika.pl