Defiladą ekip narodowych kucharzy i cukierników rozpoczęła się 6 października ceremonia otwarcia jednej z najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych na świecie – Olimpiady IKA w Erfurcie. W hali targowej Inoga 2012 ponad 1800 kucharzy przywitali organizatorzy i prezesi najważniejszych stowarzyszeń kulinarnych świata.
W oficjalnych przemówieniach wystąpili: Wieland Kniffka – Dyrektor Zarządzający Targów Erfurt GMBH, Andreas Bausewein – Burmistrz Miasta Erfurt, Christine Lieberknecht – Minister Turyngii, Gissur Gudmundsson – Prezes WACS (Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) oraz Robert Oppeneder – Prezes VKD (Stowarzyszenie Kucharzy Niemieckich). Podziękowali wszystkim za przybycie i chęć uczestnictwa w Olimpiadzie kulinarnej. Podkreślali, iż niezależnie od zwycięstwa lub przegranej sam udział w rywalizacji wzbogaca doświadczenie zawodowe i integruje ze środowiskiem branżowym. Wszystkim startującym życzył powodzenia również słynny Paul Bocuse, poprzez nagranie video, które przesłał na ręce organizatorów Olimpiady. Na zakończenie oficjalnych wystąpień i programu artystycznego zapalono olimpijski znicz, po którym zaproszono wszystkich przybyłych na bankiet.
W halach targowych zwiedzający mogą oglądać dzieła sztuki kulinarnej prezentowane przez startujące w Olimpiadzie reprezentacje poszczególnych krajów. Swoją ofertę prezentuje też 250 wystawców. Dane statystyczne są imponujące. Na Olimpiadzie kulinarnej, w ciągu kilku dni targowych spotykają się drużyny reprezentujące ponad 54 rożne kraje świata – 35 narodowych, 51 regionalnych, 25 młodzieżowych, 8 wojskowych, 4 cukierniczych, 14 cateringowych. Do rywalizacji indywidualnej zgłosiło się aż 536 osób. Wśród startujących ekip bardzo licznie reprezentowana jest Polska. Oprócz drużyny narodowej, w zmaganiach olimpijskich wzięły udział: Pomerania-Culinary Team of Poland, Narodowa Reprezentacja Polski Juniorów, Reprezentacja kulinarna Wojska Polskiego oraz Consus Art. Culinary z Bydgoszczy.
Olimpiada zakończy się 10 października.