Stowarzyszenie Apega organizuje
Pierwszy Międzynarodowy Kongres Gastronomiczny w Peru
Gastronomia peruwiańska w ciągu ostatnich 15 lat doświadczyła prawdziwej rewolucji, która pozwoliła na ogromny rozwój i osiągnięcie międzynarodowej reputacji. Jednakże nie spoczęła ona na laurach – aby proces rozwoju został podtrzymany, kuchnia peruwiańska cały czas wykazuje kreatywność oraz, w duchu autokrytyki, stawia sobie wyzwania na kolejne lata.
Mając to na względzie, w dniach 12 i 13 kwietnia br. stowarzyszenie Apega organizuje Pierwszy Międzynarodowy Kongres Gastronomiczny, analizujący ważne wyzwania stojące przed peruwiańską kuchnią do roku 2021. Wydarzenie odbędzie się w nowym Centrum Kongresowym w Limie.
Wśród najważniejszych tematów znajdą się: nowe fronty rozwoju gastronomii peruwiańskiej, innowacje technologiczne w sektorze gastronomicznym, turystyka i gastronomia, możliwości biznesowe, szkolenia techniczne i personalne, zdrowe żywienie oraz modernizacja rynku zaopatrzenia w Peru.
Narodowe i zagraniczne smaki
W Kongresie udział wezmą lokalni oraz międzynarodowi wystawcy o ugruntowanej pozycji na rynku. Obecność międzynarodowych gości wzbogaci analizę tych kwestii o perspektywę globalną oraz o doświadczenia i propozycje światowych liderów. Wśród nich znajdą się Francisco Maass, wiceminister (podsekretarz) turystyki z Meksyku, który przedstawi Politykę Rozwoju Gastronomii w tym państwie, oraz Frank Lindner, ekspert Instytutu Food Inspiration w Holandii, który zaprezentuje nowe tendencje w międzynarodowej gastronomii. Ponadto eksperci z Tajlandii przedstawią udaną promocję kuchni tajskiej na świecie. Z Hiszpanii przybędą: specjalista Eduardo Fernández Ezkurdia, Dyrektor Generalny Consulting Fresh Business (Kraj Basków), czołowej firmy innowacji gastronomicznych, oraz szef kuchni Kiko Moya z restauracji L’Escaleta (od 2010 laureata gwiazdki Michelin), nominowanego do Nagrody Gastronomicznej 2013 przez Real Academia Gallega. Przybędzie także ekspert SENA z Kolumbii, instytucji z 60 regionalnymi oddziałami nieodpłatnie kształtującej kucharzy, techników kulinarnych i kelnerów.
Wśród ekspertów narodowych znajdą się Bernardo Roca Rey, prezes Apega, Piero Ghezzi, minister produkcji, Dr. Elmer Huerta; Rolando Arellano Cueva; Fernando Villarán, dziekan Uniwersytetu Ruiz de Montoya, Luis Ginocchio; Mirko Lauer; Mariano Valderrama; José Koechlin, prezes Stowarzyszenia Hotelarskiego w Peru, Enrique Quiñones, prezes Apotur, Elmo León, oraz wielu innych. Wydarzenie zostanie zainaugurowane przez Minister Handlu Zagranicznego i Turystyki, Magali Silvę.
Spodziewany jest udział ponad 500 osób, w tym przedsiębiorców, naukowców, uczniów, mediów komunikacji i szerokiej publiczności.
Dokładny program wydarzenia dostępny jest na stronie : http://bit.ly/ProgramaCongreso.