20 stycznia w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions odbył się pierwszy półfinał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2016.
Tematem tegorocznej edycji jest Danie główne z pstrąga tęczowego oraz minimum jednego rodzaju Primerby i Esencji bulionu rybnego Knorr Professional.
Jury przewodniczył Tomasz Purol – Executive Chef Hotel Blow Up Hall 5050.
Razem z pozostałymi członkami jury: Witoldem Iwańskim – szef kuchni restauracji „Aruana” w hotelu Narvil, Arturem Skotarczakiem – Executive Chef Restauracji “Muga”, Robertem Skubiszem – szef kuchni restauracji „Amber Room” w Pałacu Sobańskich, Maciejem Majewskim – szef kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria/restauracja „Le Victoria Brasserie Moderne” oraz Michałem Kudukiem – Executive Chef Blue Diamond Hotel wyłonili pierwszych finalistów XII edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Do rywalizacji w finale 2 marca 2016 r. przystąpią:
- Ilona Kruczek z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłowskiej
- Rafał Dworzański z Regionalnej Szkoły turystycznej w Polanicy Zdrój przy ul. Wojska Polskiego
- Sebastian Szostak z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie
- Oskar Dąbrowski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
- Michał Kowalski z Zespoły Szkół Gastronomicznych w Katowicach przy ul. Roździeńskiej
- Karolina Lindstadt z zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, Starzynie
Zwycięzca konkursu wyjedzie na staż do Restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz otrzyma nominację do finału konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup 2016.
II półfinał odbędzie się 3 lutego 2016:
- Brzozowski Bartłomiej z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu przy ul. Kościelnej
- Chowaniec Krzysztof Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych Zakopane ul. Partyzantów
- Daszyński Łukasz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
- Frankiewicz Natalia z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni przy ul. Morskiej
- Guzik Paulina z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Krakowie przy ul. Zamoyskiego
- Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
- Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Cienistej
- Piotrowski Kamil z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza
- Pisarek Maciej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. przy Okólnej
- Ryba Beata z Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach przy ul. Mickiewicza
- Rzęski Adam Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
- Serafińczuk Kacper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gdańsku przy Al. Legionów
Osoba rezerwowa
Mamot Marcel z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej przy ul. Jana III Sobieskiego
Uczniom, którym nie udało się zakwalifikować do dalszych etapów konkursu dziękujemy za nadesłane zgłoszenia i zachęcamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu.
Źródło: materiał prasowy