Formuła frytury zapewnia unikalne połączenie wysokich wartości użytkowych i korzystnego profilu żywieniowego. Wyjątkowe właściwości produktu gwarantuje kompozycja tłuszczowa, w której skład wchodzą oleje: słonecznikowy, rzepakowy i palmowy.
Produkt rekomendowany do smażenia potraw i przekąsek serwowanych na gorąco i na zimno, takich jak: ryby, owoce morza, mięsa, drób, pączki, faworki, frytki i produkty skrobiowe, panierowane warzywa.
• Optymalny dobór składników, duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapewnia wysoką odporność na niekorzystne przemiany zachodzące w tłuszczu w trakcie smażenia, wydłużając czas użytkowania frytury, który jest ok 40% dłuższy od popularnych frytur palmowych
• Mniejsze ubytki tłuszczu w czasie smażenia zmniejszają częstotliwość uzupełniania frytury i istotnie wpływają na jakość smażonych potraw
• Wysoki punkt dymienia , powyżej 235oC, ogranicza uciążliwe dymienie i ryzyko powstawania uciążliwych zapachów, zapewniając komfort i bezpieczeństwo pracy
• Płynna forma gwarantuje oszczędność czasu, energii, łatwość dozowania i wygodę filtrowania w niskich temperaturach
• Neutralny smak i zapach frytury wydobywa i podkreśla naturalny smak smażonych potraw
• Obecny w składzie olej słonecznikowy zapewnia apetyczną, złocistą barwę smażonym potrawom
• Wysoki poziom jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) na poziomie 72%, przy jednocześnie niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych (SAFA) odpowiada za wysokie wartości odżywcze frytury, które przekładają się na jakość smażonych potraw
• Frytura Solfryt nie zawiera niepożądanych tłuszczów uwodornionych i izomerów trans oraz alergenów, konserwantów i substancji genetycznie modyfikowanych,