W dniu 28.11.2016 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbyło się spotkanie podsumowujące staże zagraniczne oraz upowszechniające rezultaty projektu Erasmus+ „Polski uczeń, hiszpański staż”.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich był beneficjentem programu Erasmus+ . W ramach sektora Kształcenie i szkolenie zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna – Wyjazdy uczniów i kadry edukacyjnej, od 01.06.2015 do 01.06.2017 został zrealizowany projekt „Polski uczeń, hiszpański staż” o wartości 91 520,00 Euro przyznanych ze środków Komisji Europejskiej. Projekt skierowany był do uczniów klas pierwszych rocznika 2014/15. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie odbyli miesięczne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Grenadzie, na południu Hiszpanii i zdobyli praktyczne umiejętności zawodowe, rozwinęli kompetencje językowe, personalne oraz społeczne potwierdzone odpowiednimi certyfikatami i dokumentami.
Projekt objęli patronatami honorowymi: Pan Maciej Dobrzyniecki Konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Gdańsku oraz Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Pomorski Kurator Oświaty w Gdańsku i Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
W czasie spotkania mieliśmy zaszczyt gościć Pana Konsula Macieja Dobrzynieckiego, Pana Piotra Kowalczuka – Zastępcę Prezydenta ds. polityki społecznej UMG, Pana Piotra Dzika – Radnego Miasta Gdańska i Właściciela Restauracji Pierogarni „U Dzika”, Przedstawicielki Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej Panią Agnieszkę Lutowską, Panią Justynę Syndor, Panią Emilię Brillowską, Szefa Kuchni Restauracji Patio Espanol – Pana Macieja Badzmierowskiego, kucharza i absolwenta szkoły Pana Dariusza Laskowskiego, Szefa kuchni i Właściciela Restauracji Mercado Pana Michała Sieczkowskiego, Dyrektor Hotelu „Golden Tulip” Panią Anetę Olechno.
Spotkanie prowadzili Klaudia Andrzejczyk z klasy III B i Mateusz Brillowski z kl III A.
Na początku spotkania głos zabrał Pan Maciej Dobrzyniecki, podkreślając konieczność działań szkoły na rzecz rozwoju umiejętności zawodowych oraz Pan Piotr Kowalczuk, który nawiązał do wspierania gdańskiej edukacji przez UMG oraz ogromnych szans na zatrudnienie i rozwój zawodowy, jaki daje prężnie rozwijająca się branża turystyczno-hotelarsko-gastronomiczna na Pomorzu Gdańskim. Żegnając się z zebranymi, Pan Maciej Dobrzyniecki wspomniał o korzyściach wynikających z przynależności Polski do UE, dzięki czemu można pozyskiwać fundusze na realizację przedsięwzięć takich jak projekt Polski uczeń, hiszpański staż, zachęcił także młodzież do dalszego doskonalenia swoich umiejętności.
W trakcie konferencji Mateusz Kąkol z kl. III K i Piotr Stefański z kl. III B omówili poszczególne etapy realizacji projektu. Wspominali rekrutację, ogłoszenie wyników, przygotowania do wyjazdu: zajęcia z języka hiszpańskiego, warsztaty i wycieczki do restauracji, hoteli. Prelegenci przypomnieli podróż samolotem i busem po hiszpańskich autostradach. Mateusz i Piotrek wymienili wszystkie zakłady, w których odbywały się staże. A poszczególni uczestnicy praktyk opowiedzieli o tym, co robili poza stażami, czyli jak realizowali program kulturoznawczy, poznając zabytki Grenady, Kordowy i Malagi oraz jak cieszyli się słońcem na plażach urokliwej Salobreni.
Zaproszeni goście mieli okazję zobaczyć prezentacje wybranych restauracji i hoteli, w których uczniowie odbywali swoje staże podczas pobytu w Grenadzie. W świat hiszpańskiej kuchni i restauracji wprowadzili nas uczniowie klasy III L, III M, III N, III C i III E o profilach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Natalia Rychlińska z kl. III M, Adrian Czokajło z kl. III E i Piotr Brzeski z kl. III C zaprezentowali nietypową, bo obsługującą imprezy od 30 do 1200 osób restaurację LaMamunia. Restaurację La Pataleta, serwującą typowe andaluzyjskie dania zaprezentowali Alan Podraza z kl. III C, Dominik Niedzwiedz z kl. III N i Krzysztof Mądry z kl. III L. Z restauracją LaFabula skierowaną na gościa o wyjątkowo wyrafinowanych podniebieniach zapoznali naszych gości Kamila Formela i Karol Czerwiński z klasy III L i Patrycja Reclaf z kl. III C. Ola Mazur i Michelle Langowska z kl. III A, opowiedziały o pięknie usytuowanym hotelu Casa Del Capitel Nazari. Ewelina Ciepołowska z kl III A opowiedziała o swoim stażu w czterogwiazdkowym hotelu Triunfo, gdzie miała okazje odbyć praktykę w dziale służby pięter, serwisu śniadaniowego i recepcji. Koleta Papiernik z klasy III A, oraz Mateusz Zastawny z klasy III N opowiedzieli o swoim stażu w hotelu Palacio Los Patos, Koleta o części hotelowej, a Bartosz o części restauracyjnej – hotelu łączącym nowoczesność z pałacową klasyką zarówno w swojej architekturze jak i na talerzu.
Scenki sytuacyjne w hotelach zaprezentowali uczniowie klasy III A i III B w języku angielskim i hiszpańskim. Mieliśmy okazję zobaczyć różne sytuacje od klasycznego zameldowania gościa – tutaj wystąpiła Natalia Mokwińska i Piotrek Stefański z klasy III B, z czasem trochę roztargnionym gościem – w tej roli Sandra Plichta musiała poradzić sobie Klaudia Andrzejczyk, obie uczennice klasy III B, poprzez przyjmowanie wymagających gości VIP – tę scenkę odegrały Aleksandra Mazur, Michelle Langowska i Julia Haas (klasy III A) i sytuacje problemowe – tu bohaterem był zgubiony pierścionek zaręczynowy, a scenkę odegrały uczennice klasy III B – Kamila Stacewicz, Paulina Rokita i Angelika Pawłowicz . W każdej nasi „pracownicy” zachowali się profesjonalnie i perfekcyjnie posługiwali się językami obcymi.
Obejrzeliśmy też film nagrany przez Mateusza Brillowskiego, Ewelinę Ciepołowską i Koletę Papiernik z klasy III A w hotelu Triunfo w Grenadzie. Film oraz scenki można już obejrzeć na naszym szkolnym kanale YouTube.
Uczniowie klasy III C Patrycja Reclaf, Piotr Brzeski i Alan Podraza i nasza absolwentka Ania Formella przedstawili pokaz obsługi synchronicznej gości w stylu flamenco, który został przygotowany wraz z uczniami przez panią Annę Hołoweńko – nauczycielkę obsługi konsumneta.
Obsługą techniczną zajął się Krzysztof Mądry z klasy III L.
Nasze spotkanie zakończyło się degustacją potraw kuchni hiszpańskiej przygotowanych przez uczniów klasy III L, III K, III M, III N i III E. Mogliśmy spróbować: Pate Chaux (Kamila Formela III L), Cous cous dolce (Kacper Serafińczuk IIIK), Falafel (Bernadeta Kreft IIIN), Solmorejo (Adrian Czokajło IIIE), Tortilla (Karol Czerwiński IIIL), Paella con chorizo y pollo (Jakub Moszczyński IIIM), Churros y Chocolate con Leche (Natalia Rychlińska IIIM), Creme de Naranja (Bartosz Zastawny IIIN), Gazpacho (Mateusz Kąkol IIIK), Berenjenas fritas con miel de caña (Kamil Niedzwiedz IIIN), Coco tapioca con melocotón (Zuzanna Przeździecka IIIE), Croquetas (Mateusz Kępczyński IIIK), Crema de melón y aguacate (Natalia Fel IIIN), Cazuela de patatas (Marta Szeliga IIIM), Tapones tomates cherry, Quest mozzarella y Jamin serrano (Kamil Gołecki IIIM), Brioche con limón jalea (Agnieszka Mijas IIIN), Gazpacho con melon (Krzysztof Mądry III L).
Tekst i zdjęcia nadesłane przez ZSGH w Gdańsku