Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych.
Po raz pierwszy przyznano także tytuł ARCYMISTRZA SZTUKI KULINARNEJ, który otrzymało 3 wybitnych kucharzy: Krzysztof Szulborski, Robert Sowa ora Kurt Scheller.
Konkurs pozyskał 2 nowych Ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (FIC Polonia) oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska.
Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statuetki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych.
Ujrzał również światło nowy projekt w konkursie CHEF’S CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI. To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi. A SER BURSZTYN – KTÓRY W TYM ROKU OBCHODZI 20 LECIE ISTNIENIA NA POLSKIM RYNKU został pierwszym laureatem.
XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.
LAUREACI:
SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE: JACEK KEMPA RESTAURACJA WOŁA WINA WROCŁAW
ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022 W POLSCE: RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK ROPCZYCE
NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE W 2022 ROKU: RESTAURACJA STIXX WARSZAWA
NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA W POLSCE 2022: RESTAURACJA CEGIELNIA MISZEWO
NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA W POLSCE: SARDYNKA USTECKA USTKA
CATERING DIETETYCZNY ROKU 2022 W POLSCE: BE DIET CATERING WARSZAWA
PRODUKT CZEKOLADOWY ROKU: CZEKOLADKI BĄ PRODUCENT Krzywa czekolada Krzysztof Polak IWICZNA
TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA: RESTAURACJA HOTELU ,,SULBIN’’ GARWOLIN, RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK, BURSZTYNOWA BISTRO WARSZAWA, RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TURTUFE WARSZAWA, RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE, RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE WARSZAWA, RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT & SPA ISTEBNA
KUCHNIA AUTORSKA: RESTAURACJA MEZE by TEO VAFIDIS & SONS WARSZAWA, N 31 RESTAURANT & BAR WARSZAWA
KATEGORIA RESTAURACJE HOTELOWE: RESTAURACJA HOTELU HOLIDAY INN GDAŃSK- CITY CENTRE GDAŃSK, RESTAURACJA APARTAMENTY ZIELONY ZAKĄTEK USTKA, RESTAURCJA VANILLA SKY KRAKÓW, RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL OLSZEWO-BORKI, RESTAURACJA BAZAR 1838 POZNAŃ, RESTAURACJA POLSKA W AIPORT HOTELU WARSZAWA, RESTAURACJA PO NIDZIE BUSKO – ZDRÓJ, RESTAURACJA DWÓR KALISZKI KALISZKI, RESTAURACJA FERULA W Hotelu Bacówka Radawa & SPA****. RADAWA
KATEGORIA DOMY WESELNE: RESTAURACJA GALA LUBRANIEC, RESTAURACJA STARY KAMIONEK KAMIONEK
KATEGORII BARY, BISTRO: RESTAURACJA WARSZAWKIE BISTRO WARSZAWA, MOONLIGHT COCKTAIL BAR STARE BABICE, ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO BIAŁYSTOK
KATEGORIA KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA: RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI TYCHY, RESTAURACJA SI WARSZAWA, RISTORANTE SAN LORENZO WARSZAWA, RISTORANTE PIZZERIA TAROMINA OŚWIĘCIM, RESTAURACJA PECORINO ITALIAN FOOD & WINE ZABKI, RESTAURAJA ALBERO KARPACZ, BUKOVA, RESTAURACJA Z KLIMATEM W ISTEBNEJ ISTEBNA, RESTAURACJA VILLA TOSCANA NOWY TARG, RESTAURACJA VILLA TOSCANA ZAKOPANE
KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA: RESTAURACJA ROXX WARSZAWA, RESTAURACJA ZAJAZD PLAN WOLBÓRZ
KATEGORIA KUCHNIA POLSKA RESTAURACJA IMPRSEJA KROTOSZYN, KUCHNIA REGIONALNA, RESTAURACJA ,,WILLA POD KASZTANAMI’’ PIWNICZNA
KUCHNIA AZJATYCKA: CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA PIASECZNO, MAGD-IWO KUTRA Spółka Komandytowa właściciel marki, RESTAURACJA THAISTREET WARSZAWA
KATEGORIA STEK HOUSE: RESTAURACJA JABLONA POWIDZ
Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu było Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.