Skład Pomerania-Culinary Team of Poland

6 października (sobota) Pomerania-Culinary Team of Poland wystartuje na XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.

Skład Drużyny:

Krzysztof Szulborski – Head Chef
Prezes i założyciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mistrz Świata BBQ, Oskar Kulinarny w Kategorii -, Promotor Kuchni Regionalnej, Olimpijczyk z brązowym Medalem IKA 2008. Współautor Książki kulinarnej „Grilluj z Mistrzami Świata”. Trener wielu ekip kucharskich zajmujących czołowe lokaty na konkursach kulinarnych w kraju i zagranicą. Przez lata zawodowej kariery kieruje się mottem „Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię”. Obecnie Szefuje Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.

Tomasz Kunysz – Chef
Pierwsze szlify zdobywał w europejskich restauracjach i hotelach. Od szesnastu lat mieszka i pracuje, na powrót, w Polsce. Szef kuchni i właściciel Restauracji Gościniec Słupski. Reprezentant Polski Mistrzostw Świata BBQ Gronau 2011. Obecnie kapitan drużyny – Pomerania Team of Poland na Olimpiadę kulinarną Erfurt 2012. Uczestnik i sędzia konkursów kulinarnych Pucharu Polski. Z pasji do smaku i sztuki kulinarnej – założyciel Atelier Kulinarnego Tomasza Kunysza. Członek ETP Poland i Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Pasje – smak, kolor, fotografika, sporty ex, konie.

Wojciech Dembowski – Chef
Urodził się po to by gotować, po latach mogę stwierdzić, że to moja pasja biorąc udział w licznych konkursach zajmując pierwsze miejsca a czasami przyjmując dyskwalifikacje bo byłem za dobry mogę stwierdzić, że wiem co robię i do czego w życiu chce dojść i tylko dobrą pracą mogę pokazać kim naprawdę jestem. Obecnie Szefuje największej Firmie cateringowej w Polsce „Banglob” w Gdyni. Jego motto to „ Uczciwością i Pracą Ludzie się bogacą”.

Andrzej Ławniczak – Chef
Mistrz Sztuki Kulinarnej – Kreator Smaku promotor SlowFood – u tradycyjnych dań pomorskich i kaszubskich. Autor zupy bursztynowej znanej w całej Europie. Założyciel i sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Założyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej, w której przeprowadza szkolenia kulinarne w temacie z tradycyjnych dań polskich. Jego motto to „Wszystkie twoje marzenia mogą się spełnić, jeśli będziesz miał odwagę za nimi podążać”.

Zbigniew Pyc – Chef
Swoje pierwsze kroki jako kucharz stawiałem w trójmiejskich restauracjach i hotelach. Od dłuższego czasu, poza swoimi stałymi obowiązkami, z ogromną satysfakcją pracuję również jako wychowawca i nauczyciel zawodu, dzięki czemu wielu szefów kuchni i znakomitych kucharzy stawiało swoje pierwsze kroki u „mojego boku”. Współpracuję z początkującymi restauratorami dzieląc się swoim doświadczeniem i wiedzą restauracji hotelowej. Obecnie pracuję w restauracji hotelowej w Hotelu Villa Baltica w Sopocie, od 5 lat jestem tam z-cą szefa kuchni. Jestem stylistą kulinarnym i współpracuję z agencją fotograficzną dla dużych koncernów spożywczych. Wolne chwile lubię spędzać np. przy dobrym polskim filmie.

Mariusz Gachewicz – Chef
Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych. Pasjonat kuchni od wielu lat, perfekcjonista. Miłośnik kuchni włoskiej, gdzie na Sycylii poznawał i zagłębiał się w tajniki tej kuchni. Jako hobby wybrał Carving przy którym się wyciszył, zdobywając w Polsce jak i za granicą znaczące nagrody. Obecnie szef kuchni na Zamku w Gniewie, gdzie wnika w Zamkowe receptury dobrego jadła.

Dariusz Danielewicz – Chef
Mistrz Kuchni Polskiej o specjalności ryby i dzikie ptactwo. Pasjonuje się kuchnią Slowfood-ową, startując w wielu konkursach kulinarnych i odnosząc wiele sukcesów. Obecnie prowadzi firmę cateringową DADI.

Tomasz Milewski – Chef
Laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą. Zdobywca dwóch brązowych medali na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, oraz brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie w 2008. Na co dzień ambitny i dążący do celu Szef Kuchni, który tlen potrzebny do życia znajduje tylko w miejscach z których wydobywa się wspaniały zapach, na talerzach tworzy się prawdziwe artystyczne dzieła, a smak przenosi wszystkich do zupełnie innej rzeczywistości niż ta w której jesteśmy na co dzień. Obecnie Szefuje w Kuchni Mechelinki.

Przemysław Tworkowski – Chef
Kuchmistrz na Promie StienaLine. Uczestnik i brązowy Medalista Pucharu Świata w Luxemburgu oraz brązowy medalista ostatniej Olimpiady IKA 2008. Brązowy medalista Pucharu Polski. Pasjonat kuchni polskiej i pomorskiej. Jego motto „Kucharz to nie robotnik to Artysta”.

Łukasz Cegłowski – Chef
Pasjonat gotowania, fotografii i wędkarstwa. Kilkanaście lat w zawodzie, zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach w Anglii, Włoszech i Francji – również w Instytucie Paula Bocusa w Lyonie. Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Euro-Toques Polska. Obecnie pracuje jako Szef Kuchni w Hotelu Villa Baltica w Sopocie.

Krzysztof Gradzewicz – Chef
Pochodzi z Olsztyna. Swoją przygodę i jednocześnie pasję jaką jest gotowanie rozpoczął w Olsztyńskim Gastronomiku, następnie szlify zdobywał pod okiem wielu doświadczonych kucharzy. Pracował przy przetwórstwie mięsa, szefował w wielu polskich restauracjach i firmach cateringowych. Obecnie swoje umiejętności przekazuje młodym adeptom sztuki kulinarnej w restauracji Columb w Ostródzie. Wiedzę kulinarną i doświadczenie pogłębia będąc członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Krzysztof Wierzba – Chef
Szef Kuchni, doradca kulinarny z 25 letnim stażem w pracy w kuchniach restauracyjnych i hotelowych. Od kilkunastu lat członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Grupy Carvingowej – Carving Team Polska. Miłośnik zdrowej kuchni bazującej na naturalnych produktach. Organizator wielu imprez kulinarnych w Polsce jak i za granicą.

Michał Doroszkiewicz – Pastry Chef
Zawodowy Cukiernik. Praktyki zdobywał w najbardziej renomowanych pracowniach cukierniczych na świecie tj. Cukiernia W. Kadulski, Ośrodek dla Cukierników Professional, Gilpin Lodge Hotel UK – Pastry Chef, the Atlantic Hotel – Ocean Restaurant one * Michelin – Jersey UK – Head Pastry Chef, Zeeland Sp.zoo, Business Development Technologist. Szkolenia cukiernicze – Włochy, Francja, Niemcy. Członek jury konkursów cukierniczych w Polsce, Mistrz Polski Uczniów w zawodzie Ciastkarz-Cukiernik-2000. Mistrz Polski Młodych Cukieników – 2001, Mistrz Świata Młodych Cukierników – 2002, 2003, 2009. Olimpiada Kulinarna IKA 2008-Erfurt-brązowy medal. Wielokrotny Trener Narodowej reprezentacji Polski w Pucharze Świata Cukierników-Lyon.

Mariusz Pieterwas – Chef
Właściciel firmy Studio Bar i Kuchnia. Specjalizuje się w nowoczesnych technikach kulinarnych. Pasjonuje się kuchnią fusion, molekularną i regionalną. Członek Stowarzyszenia Euro-Toques Polska.

Wiesław Szymczak – Chef
Miłośnik BBQ. Autor i wynalazca urządzenia do jednoczesnego grillowania i wędzenia mięs i ryb. Uczestnik wielu konkursów BBQ m.in. w Belgii i Niemczech. Jak również organizator konkursów Kulinarnych. Uwielbia naturę i zdrowe środowisko. Jego mottem jest – „Jesteś tym co jesz”.

Marcin Szukaj – Chef
Szef Kuchni i właściciel restauracji „Kuchnia” w Bydgoszczy. Wielokrotny uczestnik konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą. Do największych sukcesów zalicza Brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2008. Pasjonat zdrowego jedzenia podanego w ekskluzywny sposób. Fascynuje się nowoczesnymi trendami Kuchni Światowej. Jest członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza.

Mikołaj Sobczak – Assistant Manager
Ukończył Wyższą Szkołę Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. Pracuje w Pomorskiej Akademii Kulinarnej z najlepszymi mistrzami kulinarnymi jako Szef Marketingu. Zajmuje się tam marketingiem i reklamą Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Interesuje się turystyką, historią i polityką.

Życzymy sukcesu naszej DRUŻYNIE! 🙂