W połowie lutego, w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbędą się warsztaty dla profesjonalnych kucharzy. Tematem przewodnim będzie gotowanie metodą sous vide, czyli próżniowego przygotowania potraw w niskiej temperaturze. Warsztaty będą prowadzone przez Marcina Jabłońskiego, utalentowanego szefa kuchni, laureata Bocuse d`Or 2012 oraz uczestnika programu kulinarnego TOP CHEF.
Wiedza będzie przekazywana „w pigułce” – zaplanowane zostały intensywne, 6-cio godzinne warsztaty prezentujące konkretną wiedzę, którą można wykorzystać później podczas własnej pracy. Maksymalnie wydłużono również praktykę, by uczestnicy mogli oswoić się z daną techniką, a nie jedynie wysłuchać teorii o nowych metodach przygotowania dań.
Prowadzący skupi się na zaletach gotowania sous vide, co w praktyce oznacza gotowanie w niskiej temperaturze bez utraty wartości odżywczych, witamin, aromatu przygotowywanego posiłku. Uczestnicy dowiedzą się jak przyrządzać mięso, warzywa i owoce morza, jak odpowiednio dobrać temperatury i jak wprowadzić tę technikę do klasycznego menu. Pojawi się również zagadnienie infuzji alkoholu i wykorzystania olejów smakowych.
W dzisiejszych czasach goście lubią być zaskakiwani nowymi metodami przygotowania dań, co przekłada się bezpośrednio na pozytywne postrzeganie danej restauracji. Obecnie szefowie kuchni muszą rozwijać swoje umiejętności, poszerzać wiedzę i doskonalić kompetencje. To jeden z ich obowiązków, nierozerwalnie połączony z drogą zawodową, ambicjami i przyszłością gastronomii.
Kiedy: 15.02.2016, godz. 10:00-16:00
Gdzie: Centrum Techniki Kulinarnej, Racjonalizacji 5, Warszawa
FB wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1719236808323630/