Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, na czele z jego niezłomnym Prezesem Krzysztofem Szulborskim.
Patronat Merytoryczny objęło stowarzyszenie Euro- Toques Polska.
W tym roku Patronat Honorowy nad konkursem objął Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.
Kulinarne zawody rozpoczęły się o godz. 12.00, od modlitwy Kś. Prałata Wojciecha Przybyła, która była odmówiona w intencji Mistrzostw, prośby jakie skadano do „Najwyższego” to zachowanie zasady Fair Play, rzetelnej pracy sędziów, woli walki zawodników i słonecznej aury, która ma towarzyszyć wszystkim wspólnej zabawie.
Po modlitwie zajęto odpowiednie stanowiska i zawodnicy przystąpili do konkursowych zadań.
Nad całością konkursu jak zwykle czuwa profesjonalne Jury, w jego skład weszły następujące osobistości:
Komisje sędziowskie
Przewodniczący – Executive Chef Giancarllo Russo
Komisja degustacyjna
Adam Michalski – Przewodniczący
Rafał Godziemski – Sekretarz
Zenek Hołubowski
Sebastian Krauzowicz
Andrzej Ławniczk
Stefan Birek
Andrzej Bryk
Jeane Bos
Komisja Vip
Mariusz Nowicki – Przewodniczący
Krzysztof Gawlik – Sekretarz
Marcin Komsta
Jacek Pierzyński – V-c Prezes BOŚ
Rafał Rykowski
Ks.Prałat Wojciech Przybyła
Marcin Pawlak
Aleksander Ćwik
Janusz Łuniewski
Wiesław Malicki
W zawodach udział wzięło dziesięć ekip, pochodzących z różnych stron Polski:
1. Restauracja „ Pod Wieżami” Katowice- Marcin Birecki, Karol Przybyła
2. ”Hell’s Cooking” – Hotel Victoria i Restauracja La Belle – Wiesław Miotk, Piotr Kankowski
3. Gościniec Słupski -Tomasz Kunysz, Maciej Rudniak
4. Restauracja Willa Nova Warszawa Wilanów – Zbigniew Łęgowski, Wiktor Stefaniak
5. Banglob – Krzysztof Zdunek, Sławomir Twork
6. Haston City Hotel– Łukasz Grzesik, Michał Chrapowicz
7. BBQ Fire Horns Team– Kamil Dąbrowski, Piotr Jasonek
8. Restauracja Kopalnia Soli w Wieliczce – Krzysztof Sikora, Józef Majka
9. Restauracja Czarny Diament Bydgoszcz – Mateusz Balcerek, Robert Jarych
10. Restauracja Papu w Warszawie – Daniel Gołębiewski, Cezary Powała
W tym roku ekipy musiały przygotować 11 porcji zakąsek ze śledzia bałtyckiego i 11porcji dania głównego, w którym miał królować połowiony dorsz. Jury zaskoczone było wysokim poziomem Konkursu, na talerzach pojawiły się innowacyjne pomysły, użyto wiele ciekawych technik kulinarnych, zaskakiwała również oryginalna forma podania i specyficzny smak wędzonych potraw. Można było zauważyć, że polska gastronomia zaczęła się rozwijać i w sztuce gotowania wykorzystuje nowe trendy, a przy tym nie zapomina o tradycji z której się wywodzi.
W czasie trwania mistrzostw kulinarnych na placu odbywały się liczne atrakcje przygotowane przez firmy sponsorskie. Dzieci modły skorzystać z dmuchanego Wesołego Miasteczka, wziąć udział w konkursie plastycznym organizowanym przez firmę Wilbo, posłuchać muzyki szanty na żywo, czy zjeść obfity posiłek np. wędzonego prosiaka.
Po zakończonym konkursie Ks. Wojciech Przybyła odmówił ze wszystkimi modlitwę, dziękując Bogu za pomyślność Konkursu.
Ze sceny podziękowano również wszystkim, którzy swoją obecnością zaszczycili Mistrzostwa, wręczając im drobne upominki i „dobre słowo”, a na zakończenie zrobiono pamiątkowe zdjęcie.
Wieczorem odbyła się uroczystej Gala Dinner na której ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego, Jury przyznało następujące miejsca:
I miejsce zdobyła ekipa: BanGlob – Krzysztof Zdunek, Sławomir Twork
Panowanie otrzymali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczyła Anna Bąblińska z Międzynarodowych Targów Poznańskich.
II miejsce wywalczył:
Gościniec Słupski -Tomasz Kunysz, Maciej Rudniak
III miejsce otrzymała ekipa :
BBQ Fire Horns Team– Kamil Dąbrowski, Piotr Jasonek
Puchar otrzymała również Iza Russo, która w czasie piątkowych połowów wyciągnęła z morza największą rybę.
Punktem kulminacyjnym Gali był niezwykły tort z chleba i golonek, przygotowany przez Wiesława Szymczaka.
Zabawa przy syto zastawionych stołach trwała do późnych godzin nocnych, nie zabrakło również tradycyjnie odśpiewanego włoskiego – VOLARE, które wykonał Chef Giancarllo Russo oraz przeboju disco w wykonaniu kucharzy z Gościńca Słupskiego.
Wszystkim sympatykom Dorszowych Żniw serdecznie dziękujemy za wsparcie i doskonałą zabawę, zapraszamy za rok na kolejną edycję Konkursu.
SPONSORZY DORSZOWYCH ŻNIW :
BOŚ – Bank Ochrony Środowiska,
Atiss Broker ATTIS Broker – twój partner w biznesie
Ferro – Wiesław Szymczak – Sponsor Gali Diner
Budus S.A – generalny wykonawca inwestycji budowlanych
Wilbo S.A – ryby i owoce morza
Cheman – profesjonalna odzież kucharska , sponsor zapasek kucharskich
Gronex Adam Trzewik – świeże owoce i warzywa
Retigo – profesjonalne urządzenia gastronomiczne
Farm Frites – frytki i produkty ziemniaczane
Robot Coupe – urządzenia wielofunkcyjne
QimiQ – naturalne śmietany i produkty mleczne
Meridion – soki owocowe w koncentratach
Willa Win – najsmaczniejsze wina świata
Smoker – grillo-wędzarnie
Saga – profesjonalny papier teflonowy
COMMERCIO POLSKA / Latmanen – kawa /pieczywo mrożone
Hotel Gdynia
Pomorska Akademia Kulinarna
Patroni Medialni
TVP3 Telewizja Gdańsk – najnowsze wiadomości z naszego regionu
Papaja.pl – platforma gastronomiczna
Trojmiasto.pl – portal regionalny
Poradnik Restauratora – najbardziej poczytny miesięcznik Gastronomiczny
Kucharze.pl – platforma SPKIC rp