15 i 16 maja w gdańskim hotelu Almond ponad 60 szefów kuchni i cukierników stanęło przed wyzwaniem połączenia wodnych i lądowych inspiracji smakowych. Wiosenna edycja jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych – Chefs Only, po raz kolejny dowiodła kunsztu mistrzów polskiej gastronomii.
Historia spotkań Chefs Only sięga października 2014 r., kiedy to grupa szefów kuchni i cukierników postanowiła wymienić się doświadczeniami w nieco bardziej przyjaznej atmosferze niż standardowe wydarzenia branży gastronomicznej. Od tego czasu event zyskuje na popularności, ewoluując do pozycji interesującej zarówno pod kątem medialnym, jak i merytorycznym. – Z pewnością organizacja tej imprezy była wyzwaniem, tym bardziej że poprzednie edycje odbywały się w pięknym miejscu, bo w Hotelu Mikołajki. Dzięki Tomaszowi Milewskiemu, tamtejszemu szefowi kuchni, ich poziom kulinarny, a także organizacyjny był naprawdę wysoki – mówi Przemek Langowski, gospodarz tegorocznej edycji Chefs Only, szef kuchni w restauracji Magiel w czterogwiazdkowym hotelu AlmondBusiness&Spa w Gdańsku. – Charakter imprezy i gości, których wymagania kulinarne ze względu na ich profesję były bardzo wysokie, sprawiły, że organizacja tego wydarzenia była dla nas wyzwaniem. Tym bardziej że nasz hotel jest obiektem stosunkowo nowym, działającym od niedawna – tłumaczy Lucyna Waruszewska, dyrektor generalna w hotelu Almond **** Business&Spa. – Myślę jednak, że podołaliśmy zadaniu w dobrym stylu. Była to dla nas wyjątkowa okazja, by sprawdzić się w organizacji tego rodzaju wydarzenia. Od gości i uczestników imprezy zbieramy pozytywne opinie, co bardzo cieszy i motywuje, by w kolejnych latach podnosić poprzeczkę jeszcze wyżej – konkluduje Waruszewska. Jak dodaje Przemek Langowski: – Uczestnicy bawili się świetnie, co cieszy szczególnie ze względu na fakt, że impreza miała zupełnie inny charakter i formułę niż poprzednie. Najznamienitsi przedstawiciele polskich kulinariów – w wyjątkowej wiosennej edycji – zmierzyli się z wyzwaniem twórczego połączenia różnych smaków. Jak poradzili sobie z tym zadaniem?
Dwa żywioły na talerzach
Tematem przewodnim tegorocznego Chefs Only było „gotowanie na styku morza i lądu”. Co kryło się pod tą frazą? Przede wszystkim oryginalne i twórcze połączenie dwóch smaków – produktów ze środowiska wodnego oraz lądowego. Bliskość Bałtyku sprawiła, że w kuchni dominowały ryby. Tym bardziej że główną atrakcją wydarzenia był wspólny połów na pełnym morzu. Wraz z nadejściem świtu zaproszeni do udziału w Chefs Only szefowie i cukiernicy wypłynęli kutrami na otwartą wodę. – Ich celem było złowienie świeżego, dobrego dorsza, którego mogli zaprezentować w części wieczornej pięknego spektaklu kulinarnego Chefs Only – tłumaczy kapitan Marian Leszek Wiśniewski, odpowiedzialny za organizację wspólnego połowu. Jego porady były dla uczestników bezcenne, zwłaszcza że sam jest mocno związany z kulinariami. Zapach świeżych ryb to jednak nie jedyny aromat, który unosił się ponad stanowiskami. Zwolenników potraw mięsnych zachwyciła goszcząca na talerzach mistrzów wysokiej jakości wołowina. Nie zabrakło również produktów regionalnych, w tym kulinarnego bogactwa Pomorza.
Mistrz i uczeń ramię w ramię
Innowacyjnym pomysłem, który wyróżnił tegoroczną edycję Chefs Only od poprzednich, był udział wybranych uczniów szkół gastronomicznych. Pięciu szczęśliwców wyłonionych w ramach konkursu organizowanego na facebookowym profilu magazynu „akademia kulinarna” stanęło przed szansą gotowania u boku wybitnych nazwisk polskich kulinariów. – Zadaniem uczestników było uzasadnienie, dlaczego właśnie oni powinni zostać zaproszeni do udziału w wiosennej edycji Chefs Only. Kreatywność, a także poczucie humoru, jakie kryło się w zgłoszeniach, przeszły nasze oczekiwania – opowiada Łukasz Wasiuta, redaktor naczelny „akademii kulinarnej”. – Choć motywacje uczniów były różne, dla każdego z nich udział w takim wydarzeniu był wyróżnieniem, a przede wszystkim ogromną szansą. Ideą przewodnią naszego magazynu jest przybliżanie adeptom sztuki kulinarnej świata gastronomii, a możliwość gotowania u boku gwiazd takiego formatu to bardzo przydatna i z pewnością niezapomniana lekcja – dodaje Łukasz Wasiuta.
Organizatorem cyklu wydarzeń Chefs Only jest Aneta Tyczyńska z Marketing&More.
Wiosenna edycja powstała przy wsparciu Krzysztofa Szulborskiego z SKP, a gospodarzem wydarzenia był Przemysław Langowski, szef kuchni restauracji Magiel. Jesienna edycja w ramach obchodów Światowego Dnia Szefów Kuchni odbędzie się w październiku w Pałacu Mierzęcin, a jej gospodarzem będzie szef kuchni Dawid Łagowski.
Gospodarzem wydarzenia był czterogwiazdkowy hotel Almond Business&SPA w Gdańsku. Obiekt stanowi wyjątkowe miejsce dla współczesnego człowieka, który oprócz pracy potrzebuje również odprężenia i chwili dla siebie. To tutaj tradycja i historia harmonijnie łączą się z komfortem i nowoczesnością. Oprócz wygodnych, przytulnych 107 pokoi, strefy SPA i restauracji, goście skorzystać mogą z bogatej oferty biznesowej. W obiekcie znajduje się siedem nowoczesnych sal konferencyjnych z możliwością łączenia w większą przestrzeń do zorganizowania spotkań biznesowych o różnorodnym charakterze. W swojej ofercie hotel ma również strefę SPA, w której goście mogą skorzystać z jedynego w regionie bezchlorowego basenu, przestronnego jacuzzi i dwóch saun. Dla osób szukających wytchnienia Almond SPA oferuje zabiegi kosmetyczne i relaksacyjne w pięciu profesjonalnie urządzonych gabinetach.
Położona w zacisznym centrum Gdańska restauracja Magiel to nie tylko historyczne miejsce z tradycją. To przede wszystkim nietuzinkowe wnętrza, świeże i sezonowe produkty oraz niepowtarzalne potrawy uznanego szefa kuchni. Rozpościerający się widok na Motławę pozwala na chwilę relaksu w przyjaznej atmosferze. Koncepcja live cooking pozwala gościom przekonać się na własne oczy o wyjątkowości serwowanych potraw, a nasz cukiernik zadba, by każda chwila w Maglu była słodka i niezapomniana. Restauracja Magiel to idealne miejsce na kameralne spotkania biznesowe, romantyczne kolacje we dwoje, a także wyjątkowe uroczystości rodzinne.