Jak co roku 20 października członkowie Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS) świętują Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni.
W tym szczególnym dniu Szefowie z całego świata korzystają z okazji aby nie tylko wesprzeć organizację, obdarować się wzajemnym wsparciem oraz przyjaźnią, ale i poświęcić czas młodym kucharzom. Co najważniejsze jest to dzień, w którym uświadamiamy sobie jak bardzo ważną rolę pełnią kucharze w społeczeństwie, ich rolą jest nie tylko zaspokajać głód człowieka, ale i we właściwy sposób go odżywić.
W tym roku WACS podjęło decyzję aby skoncentrować naszą uwagę przy okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni na temacie ZRÓWNOWAŻONEJ KUCHNI – nie tylko po to aby chronić naszą planetę, ale także żeby wykarmić jak najwięcej ludzi i zadbać o odpowiedzialne zarządzanie pracą w kuchni.
Niech ten cel, który ma przyświecać przez najbliższy rok, otworzy okno dialogowe w naszej branży, zainspiruje do nowych pomysłów, wskaże nowe możliwości. Nie zapominajmy o tym, że wiedza zawsze pociąga za sobą odpowiedzialność.
Z kulinarnymi pozdrowieniami,
Gissur Gudmundsson
Prezydent Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS)
Drodzy Szefowie!
Za nami wspaniały rok i na nadchodzący życzę Wam również wielu sukcesów. Poprzedni okazał się przełomem w świadomości Szefów – już nie tylko żywimy ludzi, ale przykładamy dużą wagę do artyzmu na talerzu. Łączenie rzemiosła ze sztuką zwiększa prestiż naszego zawodu.
Z kulinarnymi pozdrowieniami,
Kurt Scheller
Honorowy członek WACS
Zarząd Stowarzyszenia Kucharzy Polskich składa wszystkim Szefom Kuchni i Kucharzom w Polsce oraz na Świecie życzenia wszelkiej pomyślności w życiu
osobistym , kulinarnych inspiracji w tworzeniu nowych potraw opartych na tradycjach kulinarnych.
Pozdrawiam Serdecznie
Krzysztof Szulborski
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Z okazji Światowego Dnia Szefów Kuchni, składam najserdeczniejsze życzenia szefom kuchni, kucharzom i wszystkim którzy związani są ze światem gastronomii: powodzenia w życiu osobistym, jak i zawodowym oraz sukcesów i cierpliwości w dążeniu do nich. Życzę poszanowania, jedności i współpracy w całym środowisku kulinarnym w Polsce, nie bacząc na przynależność do Stowarzyszeń czy Klubów, nie zważając również na pochodzenie i narodowość. Bieżmy przykład z Krajów Europejskich, gdzie szacunek, wzajemna współpraca i honor, stawiane są na pierwszym miejscu. Jako szefowie kuchni powinniśmy dawać przykład wszystkim kucharzom, bo to oni nas obserwują, od nas się uczą, a potem naśladują.
Wszystkiego najlepszego.
Jean Bos
Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska
W imieniu Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Rejon Zachodniopomorski pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia wszystkim szefom kuchni, kucharzom i sympatykom sztuki kulinarnej. Niech nasza praca i zamiłowanie do zawodu ciągle się rozwija i obfituje w wiele wydarzeń i imprez kulinarnych, w których będziemy razem uczestniczyć.
Pozdrawiam serdecznie
Adam Dmyterko
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Rejon Zachodniopomorski
Zródło- www.papaja.pl