19 września 2011 w Pomorskiej Akademii Kulinarnej odbyły się Warsztaty Kulinarne „Światło w słodkiej i pikantnej kuchni” z firmą QimiQ pod hasłem „Rewolucja w Kuchni – Zaskocz swoich gości tak jak to zrobili koledzy kucharze na zachodzie”
Trenerzy prowadzący warsztaty Mariusz Gachewicz i Zbigniew Siwak zaprezentowali kilka możliwości wykorzystania produktu QimiQ i urządzeń dostępnych w kuchni, a wszystko po to by zaoszczędzić czas pracy oraz ilość i jakość produktów używanych do przygotowania dań.
W programie Szkolenia bylo przygotowanie przez Uczestników :
– Kremowy Dressing – korzyści łączenia się z tłuszczami, kwasami, alkoholem
– Pasta z tuńczyka w oliwie
– Mizeria (możliwość głębokiego mrożenia)
– Pieczone ciasto serowe
– Sałatka Colesław (omówienie produkcji sałatek i surówek )
– Zupa kremowa z warzyw – Volute
– Pasta (carbonare)
– Słodkie ziemniaki (przepis na iSi) Nowość
– Kremowy chrzan (przepis na iSi) Nowość
– Szpinak na różne sposoby (przepis na iSi) Nowość
– Semifedo (owocowe lub kawowe)
– Ciepły mus czekoladowy (przepis na iSi) – z syfonu
– Pana Cotta w 5 min
– Mus z mrożonych owoców (malina lub truskawka)
– Placek Quiche z szynka, pomidorami mozzarellą Nowość
– Teryna ( różne rodzaje )w 15 min Nowośc
– Masła smakowe ( inne niż tradycyjnie)
w Warsztatach wzieło udział 22 kucharzy z Całej Polski
Szkolenie zakończyło sie wielkim sukcesem , a wszyscy jej uczestnicy wyjechali z duża wiedzą i pełna głową pomysłów unowocześniając Polską Sztukę Kulinarną .
Kolejne Szkolenia już wkrótce