W dniach 16-18 lutego 2011 r. odbędą się w Gdańsku już po raz 16. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii i Sklepów GASTROEXPO, a także 6. Targi Wyposażenia Hoteli CIEPŁY BAŁTYK oraz 14.Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK. Udział w tym zintegrowanym projekcie weźmie ponad 160 firm z kraju i zagranicy.
Honorowy Patronat nad imprezami sprawują: Minister Gospodarki oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Targi GASTROEXPO – to ekspozycja maszyn, urządzeń, technologii, wyrobów kulinarnych, używek dla gastronomii i artykułów do catering
- Targi CIEPŁY BAŁTYK – to prezentacja najnowszych rozwiązań dla hoteli, pensjonatów, sal konferencyjnych, centrów SPA.
- na Targach BALTPIEK swoją ofertę zaprezentują producenci maszyn i urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego, a także urządzeń do produkcji lodów oraz różnego rodzaju dodatków smakowych.
Te ważne wydarzenia branżowe corocznie skupiają kilka tysięcy profesjonalnych zwiedzających. m.in. szefów kuchni, kucharzy, piekarzy, cukierników, właścicieli cukierni, piekarni i kawiarni, restauratorów, barmanów, baristów, technologów żywienia, dystrybutorów, hurtowników, a także właścicieli i menagerów hoteli, pensjonatów, uzdrowisk, sanatoriów, ośrodków wypoczynkowych, obiektów Spa&Wellness i centrów konferencyjnych.
Tegoroczne edycje Targów są niezwykle bogate w wydarzenia programowe. Miłośników dobrej kuchni zapraszamy na organizowane przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski Forum Kulinarne, gdzie obejrzeć można będzie pokazy Szefów Kuchni, czy poznać Trendy Kulinarne w Gastronomii Światowej. Poznamy nowoczesne aranżacje kuchni kaszubskiej, dań wegetariańskich, ryb i owoców morza, sałat i sałatek, mięsa, zakąsek bankietowych, a także najnowocześniejsze techniki dekorowania dań.
Na targach BALTPIEK tradycyjnie już swoje rzemiosło zaprezentują mistrzowie piekarstwa
i cukiernictwa.
Po raz kolejny targom towarzyszyć będzie konkurs cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników „Kuźnia Słodkich Talentów”.
Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski śladami kolegów z Niemiec organizuje I Ogólnopolską Sztafetę Kulinarną Młodych Kucharzy – sztafeta składać się będzie z trzech kucharzy oraz cukiernik którzy będą musieli wykonać zakąskę z ryby , pełnowartościowe II danie z polędwiczki wieprzowej i deser z użyciem serka homogenizowanego w czasie nie dłuższym niż ( tego w Polsce jeszcze nie było ) .
Podczas targów odbędzie się również konkurs dla młodych adeptów sztuki piekarskiej.
Konkursy skierowane są do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych.
Drugiego dnia targów najlepsze produkty tradycyjnie nagrodzone zostaną Medalami Mercurius Gedanensis, Grand Prix Mercurius Gedanensis, a także Nagrodą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
więcej informacji: www.baltpiek.pl www.gastroexpo.pl www.cieplybaltyk.pl