Zupa bursztynowa, liczne konkursy, rekordowa wędzona ryba – mnóstwo atrakcji mieszkańcom Trójmiasta zapewnili kucharze z SPKiC Region Pomorski.
Czwartek (24.06.2004) – zupa bursztynowa
Od rana najlepsi kucharze ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski raczyli mieszkańców Gdańska pokazami grillowania mięs i ryb a po południu razem z mieszkańcami gotowaliśmy zupę o 250 letniej tradycji – polewkę bursztynową (receptura odnaleziona i zmodyfikowana przez Andrzeja Ławniczaka – SEKRETARZA SPKIC RP) .
Odbyły się również dwa konkursy dla publiczności :
- Kto najszybciej zje 0.5 kg klusek kaszubskich (rekord 1.23 s)
- Kto najszybciej zje 10 placków ziemniaczanych (rekord 1.15 s)
Warto podkreślić, ze konkursy nie były łatwe – obie potrawy były bardzo gorące.
Piątek (25.06.2004) – konkurs stołów biesiadnych
Od wczesnych godzin rannych kucharze:
- Restauracja Bordo Warszawa
- Restauracja Chata Myśliwska Bydgoszcz
- Restauracja Pirat Władysławowo
Oraz amatorzy:
- Zespół Amatorów Trójmiasta
Przygotowywali humorystyczne stoły biesiadni które były oceniane przez czołówkę Polskich aktorów reżyserów i rysowników :
- Marzena Kipiel (Kiepska)
- Tadeusz Drozda
- Zbigniew Jujka
- Jerzy Gruza
- Leon Niemczyk
- Stanisław Zygmunt
- Marek Łochwicki
Pod czujnym okiem kucharskim Wojtka Dembowskiego W-C PREZESEM SPKIC RP, jury zdecydowało się przyznać następujące nagrody:
1. MIEJSCE I (1800 zł)
RESTAURACJA BORDO za stół w stylu kosmicznym
2. MIEJSCE I ZŁ (1500 zł)
AMATORZY TRÓJMIASTA STÓŁ Z CZASÓW PRL
3. MIEJSCE I (1000 zł)
RESTAURACJA CHATA MYŚLIWSKA za stół wiejski na wesoło
4. MIEJSCE
RESTAURACJA PIRAT Z WŁADYSŁAWOWA za damę z łasiczką z głową świni
W tym dniu odbyło się dużo konkursów dla mieszkańców Trójmiasta:
- Konkurs na największą ilość zjedzonych jaj na cało, (gorące jaja trzeba było sobie obrać i zjeść bez soli i popijania)
Najlepszy tegoroczny wynik to 40 jaj, tak więc nadal obowiązuje rekord ubiegłoroczny – 50 zjedzonych jaj. - Zjedz 10 parówek w 3 min trzeba było sobie obrać z flaka rekord 2.55
- Kto najszybciej zje serek homo nie odrywając pojemnika od stołu trzeba go było zjeść rękami
- Kto najszybciej zje 1.50 kg golonki pieczonej rekord 2.45 bez musztardy ani chrzanu i bez popicia
WSZYSTKIE KONKURSY PROWADZIŁ WYBRZEŻOWY COOK SHOW MEN -ZDZISŁAW SENWICKI W-C PREZES SPKIC RP
Piątek (25.06.2004) – wędzenie największej porcji ryby
Ryba tołpyga o wadze16,5 kg wędziła się 5,5 godz. w specjalnie zrobionej w tym celu wędzarni zostało to zgłoszone do Księgi Rekordu Guinnesa, w tym projekcie pomagali nam specjalni goście – młodzieżowa reprezentacja Polski z OSSKiC pod przewodnictwem samego Prezesa GRZEGORZA KAZUBSKIEGO – któremu składamy serdeczne podziękowania. Ryba została wydana mieszkańcom za 1 zł za porcję a kwota przekazana została jak co roku na dom małego dziecka im J. Korczaka w Gdańsku Oliwie. Zaproszonych Gości i aktorów raczyli w restauracyjce SPKiC – Marek Pietrzak i Paweł Rądlewski.
Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski już drugi raz z rzędu otrzymało statuetkę od kapituły Festiwalu Dobrego Humoru (za najlepsze przygotowanie biesiady dobrego humoru).
Kucharze z Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski brali udział czynny udział w imprezach towarzyszących Festiwalowi Dobrego Humoru:
- Herbatka U Tadka – Grillowanie
- Bal w Parlamencie – organizacja
- Bankiet w hotelu Mercure Hevelius pomoc przy organizacji bankietu w stylu medycznym (DALEKO OD NOSZY)
Nad podtrzymywaniem dobrego humoru czuwał Prezes SPKIC Krzysztof Szulborski który nadesłał te parę słów.