WARSZTATY SEROWARSKIE „Z miłości do sera” w formie pokazu.
Odkryj smak świeżego sera, zrobionego ręcznie, w domowej kuchni. Zobacz jak cudowny jest proces warzenia i dojrzewania sera. Jak ekscytujące jest oczekiwanie na efekt pracy. Zaszalej z dodatkami, stwórz autorskie przepisy. Tylko w Gospodarstwie Kukówka na Kaszubach nauczysz się od najlepszych. Teraz Kukówka, w Pomorskiej Akademii Kulinarnej, prezentuje swoje najlepsze wyroby i zdradza tajniki domowego wyrobu sera. Zapraszamy na pokaz serowarski w dniu 20 maja 2014 o godz. 18:00
Program pokazu serowarskiego:
Gwiazdą pokazu będzie ser bundz i Parzenice Kaszubskie
Gospodarstwo Kukówka:
Opowiemy o miłości do sera i pasji tworzenia, która zawiodła gospodarzy na Kaszuby, w dolinę rzeki Czysta Woda, gdzie w otoczeniu przyrody pielęgnują dobre rzemiosło i w tradycyjny sposób robią sery, pieką chleb, uprawiają warzywa i wiodą iście wieśniacze życie. Zorganizowali pierwsze w Polsce praktyczne warsztaty serowarskie. Klara Łojko sztuki serowarskiej uczyła się od najlepszych serowarów w kraju
Teoretyczne podstawy wyrobu serów w domowej kuchni
Porozmawiamy o serach. Poznasz podstawy domowej produkcji serów, zasady dojrzewania serów oraz różnice między gatunkami. Zobaczysz jakie są niezbędne sprzęty serowarskie, surowce oraz produkty fermentacyjne. Dowiesz się jak sporządzać solankę oraz jak o nią dbać i przechowywać.
Pokaz – Ser bundz w roli głównej
Ser deserowy taki jak bundz, to wspaniały, delikatny w smaku, świeży, podpuszczkowy ser. Poznasz podstawowe zasady jak przygotować surowce do jego wyrobu, jak go warzyć, jak kształtować. Dowiesz się ile powinien dojrzewać zanim skosztujesz własnego wyrobu.
Następnie Klara zrobi pokaz robienia Parzenicy Kaszubskiej jak Oscypek, sera z masy parzonej, w efektownym kształcie.
Dowiesz się też jakie są podstawowe zasady wędzenia serów, w taki sposób, by uzyskać jak najlepszy smak.
Sery w dobrym towarzystwie czyli dodatki do serów
Dowiesz się co lubią sery i jakie dodatki są najlepsze. Które sery dobrze smakują z jakimi ziołami, które składniki można dodać do sera do środka, a które lepiej zastosować jako posypka.
Degustacja
Na zakończenie pokazu przewidziana jest degustacja niektórych serów będących specjalnością Kukówki. Uczestnicy pokazu będą mogli wymienić wrażenia, doświadczenia i porozmawiać z Klarą o tajnikach wytwarzania serów w domowych warunkach i o pasji do sera.
Zakończenie pokazu
Na zakończenie pokazu każdy uczestnik otrzyma świadectwo uczestnictwa i będzie miał
możliwość zakupu serowarskiego zestawu startowego oraz Voucherów na warsztaty w Gospodarstwie Kukówka (Terminarz i szczegóły warsztatów znajdują się na stronie www.kukowka.pl w zakładce oferta.)