Agencja Rynku Rolnego we współpracy z Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Gdańsku oraz Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich, w październiku przeprowadzi warsztaty z zakresu wędzenia ryb morskich i słodkowodnych. Celem warsztatów jest przekazanie teoretycznej wiedzy oraz nabycie praktycznych umiejętności wędzenia ryb, opartych na tradycyjnych metodach wędzarniczych. W ramach działania propagowane będzie spożywanie tradycyjnych produktów rybnych oraz dążenie do większego wykorzystania małych wędzarni w celach komercyjnych.
Warsztaty poprowadzą:
Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich (warsztaty i wykład na temat regionalnych metod wędzenia ryb morskich i słodkowodnych według tradycji Kaszub i Pomorza)
Andrzej Ławniczak – sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich (warsztaty z zakresu wędzenia ryb morskich i słodkowodnych)
Warsztaty kierowane są do rybaków, właścicieli lub przedstawicieli gospodarstw rybackich, gospodarstw agroturystycznych, hoteli i restauracji oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym.
Warsztaty odbędą się:
Uczestnictwo w warsztatach proszę zgłaszać do organizatorów. Liczba miejsc ograniczona.