30 marca 2017 r. odbył się XXII Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Tematem tegorocznego konkursu był „Królik i lokalny król ziemniak”. Organizatorem zmagań był Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.
Potrawy przygotowywało 14 drużyn ze szkół województwa Warmińsko- Mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowali zwycięscy etapu szkolnego Wiktoria Parzych i Oskar Nowak z klasy II TŻIUG wraz z opiekunem p. Michałem Denesiuk. Uczestników oceniało profesjonalne jury, które wzięło pod uwagę m.in. smak, aranżację potrawy oraz dobór składników i technikę wykonania.
W skład jury weszli m.in.:
Dariusz Struciński (chef Hotel Anders Stare Jabłonki) – przewodniczący
Andrzej Bałdyga (dyrektor NaturaMazur Hotel&SPA Warchały)
Mariusz Gachewicz (chef Hotel Zamek Gniew w Gniewie)
Ireneusz Koniuszek (chef Hotel Zamek Ryn w Rynie)
Tomasz Milewski (chef Hotel Mikołajki w Mikołajkach)
Po obradach jury przyznano następujące miejsca:
I miejsce zdobyli Wiktoria Parzych i Oskar Nowak z Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie za potrawę „Roladki z nóg królika nadziewane śliwkami, podrobami z królika i kaszą owsianą/sos na bazie demi glasu z palonych kości króliczych i kwasu chlebowego z groszkiem i miętą/kiszka ziemniaczana/ chipsy z ziemniaków z pudrem z jarmużu/puree z batatów z chili/olej rydzowy z chilli”
II miejsce zdobyły Weronika Skiba i Paulina Zalman z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie, które wykonały potrawę „Roladka z królika na puree z palonych ziemniaków w towarzystwie kolorowych warzyw”
III miejsce zajęły Estera Balkiewicz i Michalina Stawiarska z Zespołu Szkół im. Sandora Petofi w Ostródzie, które sporządziły „Duszone skoki podane ze śląską ciapkapustą w asyście smakowitych dodatków”
Ponadto przyznano nagrody dodatkowe:
Rafał Zajkowski z ZS nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie otrzymał „Certyfikat do wzięcia udziału w eliminacjach do Narodowej Reprezentacji Kucharzy Juniorów na Puchar Świata w Luxemburgu w 2018r”.
Nagroda publiczności: Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Nagroda specjalna Mobilis Group: Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.
Nasi reprezentanci wykazali się olbrzymią pomysłowością , kreatywnością i wysokim poziomem technicznym za co uzyskali wysokie noty od jury zarówno technicznego jak i degustacyjnego, co pozwoliło zająć pierwsze miejsce. Zwycięscy otrzymali pamiątkowy puchar, nagrody rzeczowe (miksery planetarne, bilety autokarowe na trasie Mrągowo- Zakopane – Mrągowo i inne), a także vochery do Hotelu Zamek Ryn i Natura Mazur i szkolenie z szefem kuchni.
Zwycięstwo jest tym cenniejsze, ze ostatni raz udało się naszej szkole zdobyć złoto w tym prestiżowym konkursie, w którym startowaliśmy we wszystkich edycjach, 16 lat temu, a ostatnie podium(3 miejsce) w 2004 roku.
Jako „Mistrzowie Szkolnej Patelni” będziemy organizatorami XXIII wojewódzkiej edycji konkursu w przyszłym roku.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
tekst: Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie