W dniu 30 maja 2015 odbędzie się X Europejski Konkurs Kulinarny, w ramach
IX Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015
Organizatorami konkursu są: Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 30 maja 2015 roku w Regionalnym Centrum Sportowo – Widowiskowym „Podpromie” w Rzeszowie w trakcie Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2015.
Tematem głównym tegorocznej edycji konkursu jest:
Danie zasadnicze z wykorzystaniem:
– polędwiczki wieprzowej,
– selera korzeń,
– owoców egzotycznych lub pestkowych,
– zbóż bezglutenowych (gryka, proso, kukurydza),
– czekolady ekologicznej Valrhona
Patronat Honorowy nad konkursem objęli:
– Minister Edukacji Narodowej
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Marszałek Województwa Podkarpackiego
– Prezydent Miasta Rzeszowa
– Podkarpacki Kurator Oświaty
Wsparcie merytoryczne:
– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich,
– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC,
– Stowarzyszenie Euro – Toques Polska.
Regulamin konkursu i karta zgłoszenia dostępne są na stronie: www.ekkzsg.wix.com/ekkrzeszow
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w finale Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 10 maja 2015.
Organizatorzy zapewniają produkty do wykonania potraw konkursowych.
Organizatorzy zapewniają noclegi dla opiekuna i dwóch zawodników
Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie
35 – 055 Rzeszów, ul. Spytka Ligęzy 12
www.zsgrzeszow.pl
ekk.zsg@op.pl
Tel. 17 748 35 00