30 czerwca 2017, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XIV edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36% Polmlek, Oleju z Esencją Masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem YUZU od Morning food for tomorrow.
Ekipy prezentować będą dania na porcelanie od Dajar HoReCa na zasadzie „Table Of Challenge!”, według której kucharze mają do wyboru 10 różnych talerzy. Każda ekipa dokona wyboru 2 różnego rodzaju talerzy – jeden na danie główne, drugi na deser. Wykaz talerzy wraz ze zdjęciami dostępny jest w regulaminie.
W konkursie uczestniczyć będzie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Ekipy reprezentują macierzyste zakłady pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe.
Zgłoszenie zawierające: nazwiska i imiona członków drużyny (szef drużyny i kucharz); telefon kontaktowy; e- mail kontaktowy; nazwę rodzimej restauracji, z której startuje drużyna; nazwy potraw; receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw, należy przesłać do 1 czerwca 2017, na adres e-mail: szulba@tlen.pl.
Organizatorami mistrzostw są Krzysztof Szulborski/ Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem/ Hotel Zamek Gniew w Gniewie.
Regulamin: http://www.kucharze.pl/konkursy/1-dorszowe-zniwa/regulamin/
[FM_form id=”1″]