W dniu 23 lutego 2019 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels , patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2019. Konkurs odbył się w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie, który był współorganizatorem konkursu. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.
W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Perino i drugiej – mięsnej z wykorzystaniem rostbef sezonowany na sucho Sokołów. Obowiązkowo ekipy użyły wybrany produkt firmy Debic. Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne w składzie: Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański ,Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne – Jan Filipczyk, Piotr Sabala, Jacek Kempa, Dariusz Ratuszniak, Krzysztof Gradzewicz pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.
Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2019 wygrała reprezentacja restauracji Ed Red z Warszawy – Bartosz Biały i Łukasz Kostrzewski. Panowie przygotowali spaghetti alla chitarra con cozze oraz rostbef na tagliatelle z cukinii ze skwarkami z homara na collie pomidorowo-balsamicznym. Drugie miejsce zajęły panie z hotelu Lemon Resort Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon, a na trzecim miejscu uplasował się Szymon Szlendak i Tomasz Karoń z restauracji Oleska 102 z Opola.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji .
W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury jedno autorskie danie- makaron Perino z użyciem jednominutowego steku wołowego Sokołów, wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników.
Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek i wokalisty- Izabeli Trojanowskiej, Wandy Kwietniewskiej i Pawła Stasiaka, włoskiego muzyka Luigi Pagano, dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera oraz aktorów Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.
Wśród gwiazd triumfowała ekipa Wandy Kwietniewskiej. Drugie miejsce zajęła drużyna Izabeli Trojanowskiej, trzecie zaś zajęła drużyna Zygmunta Chajzera.
Gwiazdy były oceniane przed dwa składy jurorów-jury degustacyjne VIP w składzie: Elżbieta Lendo – Członek Zarządu Harmony Polish Hotels, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Monika Chojnicka- p/o Prezesa Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski – Dyrektor Food Service marki Sokołów oraz jury profesjonalne techniczne reprezentowane przez Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Janusza Garncarczyka i Wiesława Bober.
Po części oficjalnej , podczas której została wręczona niezliczona ilość nagród ,dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy konkursu bawili się przy muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano oraz wyśmienitych trunkach i smakowitych włoskich daniach. Konkurs i uroczystą galę prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.
W XIV konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:
- Restauracja Zielona Górka- Pabianice-Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski
- Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem-Iwona Tomasiak ,Teresa Salamon
- Restauracja Bistro Rój – Warszawa-Przemysław Łyszkowski, Przemysław Błaszczyk
- Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn-Tomasz Ptak ,Bartłomiej Gniazdowski
- Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz-Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm
- Restauracja Oleska 102 – Opole- Szymon Szlendak, Tomasz Karoń
- Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków- Mateusz Guzik,Rafał Tobiasz
- Hotel Restauracja Piano- Lublin- Piotr Huszcz ,Paweł Gałecki
- Restauracja Scandale Royal – Kraków-Tobiasz Dziura, Łukasz Niziński
- Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa- Tomasz Kowal ,Kamil Miszczyk
- Restauracja Ed Red – Warszawa-Bartosz Biały, Łukasz Kostrzewski
- Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok- Angelo Colombo, Mateusz Nienałtowski
Sponsorami konkursu byli:
Perino, Winterhalter, Gastro Magic Service, ChemaN, Monini, Debic, Sokołów, Agnelli Since 1907, Prymat, Żywiec Zdrój, Evian, Badoit, Janex, Bukat, Dilmah, Saquella, saska, Stock84, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli,Inter Europol, Oerlemans, Fanex, Farm Frites, Etna Import Export, 123gastro,pl, Kapitan Pirat, Wimal, J&J Zbigniew Jurewicz, Hotel Słoneczny Zdrój, Hotel Blue Diamond, Hotel Fabryka Wełny.
Patronami medialnymi konkursu byli:
Kuchnia +,Radio 5,Horeca Radio, Vip magazyn,Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Szef Kuchni, Nowości Gastronomiczne, Świat Hoteli, Restauracja, Magazyn Gourmet, Newsgastro.pl, Gastrona.pl, Papaja.pl, Radio5.com.pl, kucharze.pl, horecanet.pl, horecabc.pl