SZKOŁA ORGANIZUJE NABÓR DLA ABSOLWENTÓW
ZASADNICZEJ SZKOŁY ZAWODOWEJ
(kucharz małej gastronomii, cukiernik, piekarz)
Technikum Uzupełniające Kucharz / czas trwania nauki – 3 lata
Po ukończeniu szkoły uczeń będzie umiał:
Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych, ponieważ:
- Może prowadzić własną firmę
- Może pracować w wysokiej klasy zakładach gastronomicznych, hotelach, restauracjach, na statku czy promie, w zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywienia itp.
Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę.
Pamiętaj!
KUCHARZ TO NIE TYLKO FACHOWIEC TO TAKŻE ARTYSTA
Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach o najwyższych standardach w dziedzinie gastronomii.
Praktyka zawodowa odbywa się w restauracjach i hotelach.
Wymagania psychofizyczne kandydata:
(źródło: podstawa programowa kształcenia)
-
bardzo dobry stan zdrowia (brak przeciwwskazań do pracy w gastronomii)
-
zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy
-
pełna sprawność fizyczna i psychiczna (odporność na stresy)
-
pozytywne nastawienie do ludzi, łatwość komunikowania się z otoczeniem
-
umiejętność pracy w zespole
-
umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność i kreatywność.
Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu kucharz jest przeprowadzany przez OKE na
terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.
Z uwagi na specyfikę zawodu istnieje możliwość organizacji zajęć w ciągu tygodnia !!!
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
ul. Bursztynowa 3, 83-304 Przodkowo
tel.: (58) 685 13 50 e-mail: zsaprzodkowo@wp.pl
tel/fax: (58) 681 96 95 http://www.zspprzodkowo.pl